Egyszerűen gluténmentes!

Blog

Gluténmentes kozmetikumok

2019.11.19 21:25

A gluténérzékenység manapság egyre gyakoribb probléma, ezért nagyon sok mindenből kapható gluténmentes verzió, így kozmetikumokból is. De miért is van szükség rájuk? Ez már vajon a túlzás kategória?

A guténtartalmú kozmetikumok okozhatnak bajt.

Nagyon jó hír, hogy a glutén nem tud felszívódni a bőrön keresztül, de hiába minimális a gluténtartalma egy kozmetikumnak, akkor is tud hasmenéses, vagy  kiütéses bőrtüneteket okozni, ha véletlenül az emésztőrendszerbe kerülnek.

Az Amerikai Gasztroenterológus Kollégium már korábban beszámolt arról, hogy  egy gluténérzékeny nőn újra jelentkeztek a tünetek, annak ellenére, hogy szigorúan bertartotta a gluténmentes diétát. 

Vizsgáélatok során kiderült, hogy  problémát egy új testápoló okozta, amely gluténtartalma miatt, viszkető kiütéseket és hasmenéses panaszokat okozotti. A tünetek a testápoló lecserélése után megszűntek.

Mivel a kozmetikumokat nem esszük/isszuk meg, ezért alapvetően nem veszélyesek, de ha érzékenyek vagyunk rájuk, akkor különösen oda kell figyelni arra, hogy ne kerüljön a szánkba belőle. Ez a rúzsoknál lehet kiemelten fontos, amit lenyalunk, megeszünk, itallal leoldva megiszunk.

Mindezek miatt a gluténérzékenyeknek  szükséges a testápolót, alapozót, rúzst, arckrémeket és arcmaszkokat gluténmentesre lecserélni. 

Na de honnan tudunk beszerezni gluténmentes kozmetikumokat? Hamarosan erről is fogok írni. 

Ezen a kérdésen nagyon sokat gondolkodtam az elmúlt időszakban, de arra a válaszra jutottam, hogy nem feltétlenül. Több szempontból is át kellett gondolnom a dolgot.

Az első szempont az idő, amiből soha sincs elég, pláne egy tripla Duracell elemmel töltött, aktív totyogó mellett, aki még a mesét is állva (vagy szaladozás közben) nézi, és akinek az első gondolata reggeli után az, hogy menjünk ki szaladozni. Tehát a kétfelé főzés megoldhatatlan, ha csak éjjel nem maradok fent főzőcskézni, ami számomra kizárt, mert felnőtt létem ellenére igen nagy az alvásigényem.

A második dolog, ami miatt nemmel válaszoltam a kérdésre, az az ételek összetétele. Ha egy mentes edényben főzöm meg a húslevest, ha egy mentes tepsiben sütöm meg a rakott krumplit, vagy a húst krumplival, akkor az összetevők ugyanazok. Semmi nem változik, csak az előkészítésnél kell figyelni, hogy ne legyen babapiskóta vagy keksz a közelben. Mivel erre amúgy is figyelnem kell saját magam miatt ezért egyértelmű, hogy nem fogok külön készíteni ezekből az ételekből.

A főzelékeket már korábban is étkezési keményítővel sűrítettem, mert nekem egyszerűbb volt, ezért ez most is így maradt. A gyereknek semmi baja nem lesz, ha kukoricakeményítőt eszik, hiszen a kukoricát amúgy is szereti és fogyasztja is. A tésztaféléktől sem lesz semmi baja, ha nem búzalisztből készül (Persze a változatosság kedvéért szoktam neki főzni hagyományosat is, mert ez nem tart sokból. Természetesen külön erre szánt edényben!). A gluténmentes lisztek legtöbbje kukoricát, rizst, kölest esetleg hajdinát tartalmaz, de mivel ezeket egyébként is fogyasztja a gyerek és szerei is őket nem okoz gondot, ha ilyen lisztet használok.

FONTOS azonban az, hogy tartsuk be a hozzátáplálás szabályait!! Például olajos magvakat (lenmag, napraforgómag, stb.) tartalmazó liszteket, kenyereket ne használjunk addig, amíg nem lehet bevezetni az olajos magvakat a kicsi étrendjébe. Persze ezt követően már használhatjuk ezeket az alapanyagokat is.

FONTOS továbbá az is, hogy ne vonjuk meg a gyerektől a glutén tartalmú gabonákat. Készítsünk neki tízóraira vagy uzsonnára gabonapelyhet. Vegyünk neki rozskenyeret (nálunk apával közös rozskenyéren élnek). Adjunk neki hagyományos kiflit, zsömlét, néha egyéb péksüteményt. Kekszből és babapiskótából is mehet a hagyományos. Természetesen ezeket külön szekrényben tároljuk.

A lényeg tehát az, hogy a gyerek mindenből kapjon, ami neki szükséges. De attól, hogy gluténmentesen főzzük az ebédünket, és nem főzünk kétfélé, még ez teljesen megoldható a nap többi részében esedékes étkezések alkalmával.

Amire nagyon oda kell figyelni az az, hogy ha a gyerek feltette a kekszdarabkáját, vagy a rozskenyér végét a konyhakredencünkre, akkor azt jól takarítsuk le, mielőtt gluténmentes ételt kezdünk el főzni.  Sőt a gyakori kézmosás is elengedhetetlen.

Egészben sült ponty

2017.07.15 13:27

Hozzávalók:

1 db megtisztított egész ponty

4-5 szelet füstölt szalonna bevagdosva

3 csapott teáskanál só

1,5 teáskanál őrölt pirospaprika

0,5 teáskanál őrölt feketebors

Köret:

párolt rizs és savanyúság

Elkészítés:

A megtisztított ponty fejét és farkát levágjuk, a testét pedig kb. 3-4 milliméterenként bevagdossuk (beirdaljuk) a haltest mindkét oldalán. A bevágásokra azért van szükség, hogy átvágjuk az ipszilon szálkákat és élvezetesebb legyen a hal fogyasztása. A bevágásokba beleszórjuk, majd beledörzsöljük az összekevert fűszereket, majd a hal belsejét is megszórjuk a fűszerkeverékkel . A bevagdosott füstölt szalonnaszeleteket belehelyezzük a hal testén ejtett bevágásokba, egy szeletet pedig a hal belsejébe is teszünk. A készre fűszerezett halat belehelyezzük egy tepsibe, vagy jénai tálba, alufóliával letakarjuk és puhára pároljuk (250 fokon kb. fél óra alatt). Ha a hal megpuhult, a fóliát levesszük és a fűszeres levével többször átlocsolva megpirítjuk a halat.

Párolt rizzsel és savanyúsággal tálaljuk.

 

Banános-túrós pite

2017.05.10 15:47

Hozzávalók a tésztához:

450g Glutenix alfa mix liszt hidegen

300g hideg vaj vagy margarin

150 ml hideg víz

1 kis teáskanál só

Hozzávalók a töltelékhez:

125 g laktózmentes túró

2 nagy evőkanál laktózmentes tejföl

2 db közepes méretű tojás felverve

1 csipet só

4 evőkanál eritrit (vagy más édesítőszer)

pár csepp vanília aroma

1 db nagy érett banán (vagy 2 db kisebb)

+egy kicsi eritrit a banánkarikák megszórásához

Elkészítés:

A lisztet a sóval összekeverjük majd hűtőbe tesszük. A vajat és a vizet a fagyasztóba tesszük, amíg jó fagyosak nem lesznek. Akkor jók, amikor a víz tetején már látszik, hogy kezd megfagyni, de még folyékony. A vajat a liszthez reszeljük, kicsit összekeverjük, majd hozzáadjuk a vizet és eldolgozzuk. Darabos morzsálódós tésztát kapunk. Alufóliára tesszük a tésztát és szorosan összetekerjük, hogy a tészta egybe álljon. Így föltekerve a tésztát 20 percig hűtőben pihentetjük.

Amíg a tészta pihen, összekeverjük a túrós krémet és karikákra szeleteljük a banánt.

Túrós krém: A két tojást villával felverjük, majd belekeverjük az édesítőt, a túrót, a tejfölt és alaposan összedolgozzuk (nem kell habbá verni).

A hűtőből kivett tésztát 2 sütőpapír között elnyújtjuk (elég kemény, ezért kell erő a kinyújtásához), majd sütőpapírostól egy pitesütőbe tesszük (én gyümölcstorta formába tettem, mert az volt itthon, de egy kisebb négyzet alakú tepsibe is lehet tenni, bár akkor nem kerek lesz, de az ízén nem változtat). A felső sütőpapírt levesszük, beleigazítjuk a tésztát az alsó sütőpapírral együtt a formába, a kilógó tésztát levágjuk, majd a sütőpapírt visszahelyezzük a tetejére és kb. 2 marék rizst (vagy babszemeket) teszünk a sütőpapírra. 180 fokos sütőben 10 percig elősütjük a tésztát (nem légkeverésesen).

Ezután levesszük a felső sütőpapírt és a tészta tetejét nagyon vékonyan megkenjük a túrós masszával, majd rátesszük a banánkarikákat. A maradék masszát ráöntjük a banánra és eloszlatjuk, hogy befedje a banánokat. Ezután visszatesszük a sütőbe és 180 fokon kb. 30-35 perc alatt készre sütjük (nem légkeverésesen). Akkor jó, ha szép barnásra sül a teteje.

Kihűlve szeleteljük.

Nálunk az első időben a kisfiam mindent a szájába vett, ami a kezébe került, kivéve az ételt. A kenyérvéggel kopogtatott és lóbálta, a kölesgolyóval pedig a földön gurigázott evés helyett.

A védőnő azt tanácsolta, hogy egyek vele együtt és akkor látja, hogyan kell harapni, rágni, enni. Na, ezzel meg voltam lőve, mert épp a glutén bevezetésén voltunk túl és én kekszet vagy kenyérvéget nem rágcsálhatok vele. De hát ebben a korszakban mit rágcsálnak a gyerekek? Babakekszet, kenyérvéget, fagyitölcsért stb. Ráadásul a gyerek műanyag tálai és kanalai ekkorra már nem voltak mentesek, sőt az etetőszék asztala sem volt már annak tekinthető, hogy esetleg egy tálcáról csipegessünk.

Jött a fejtörés, hogy mit adhatok neki, amivel meg tudom mutatni, hogy tegye az ételt a szájába. Nekem is a számba kell tennem és ennem kell, hogy lássa mit is kell az étellel csinálni pontosan. Arról nem is beszélve, hogy másodpercenként kell visszaadogatni a kezébe az ételt, mert vagy kiesik, vagy eldobja.

Ekkor döntöttem el, hogy én bizony a tanításhoz gluténmentes rágcsálni valót, kekszet, kenyeret fogok adni a kisfiamnak, ha együtt eszünk. A gluténmentes fehér kenyér összetevői jónak bizonyultak és a glutnénmentes keksz, amit használok, is egész jó összetételűnek tűnt. Ez utóbbi viszont nem kicsit cukrozott. Na, ismét meg lettem lőve.

Ekkor gondoltam meg magam azzal kapcsolatban, hogy a gyereknek, amíg lehet, nem adok cukrot. Ekkor voltam kénytelen ezt az elvemet megváltoztatni. Fontosabb volt, hogy megtanítsam neki az evést, és ez a keksz elég porhanyós is ahhoz, hogy szétmenjen a szájában, nem utolsó sorban még finom is. Ráadásul az ára a babakekszekhez képest nagyon olcsónak számít. Most nem akarok azzal foglalkozni, hogy a babakeksz is csak biznisz, mert ugyanazok az összetevői, mint más hagyományos kekszeknek (sőt abban is van cukor), mert ez nem az a fórum. De a gluténmentes keksszel két legyet ütöttem egy csapásra: nekem is volt rágcsálni való finomságom és még „babkeksznek” is tökéletes.

Természetesen megkérdeztem a védőnőtől, hogy adhatok-e neki ezekből, és csak miután rábólintott akkor jött a próbálkozás. Déllőtt ettünk ilyesmiket, hogy ha esetleg gondot okozna neki, akkor ne estére jöjjön ki a hasfájás, vagy a hasmenés. Benne volt a pakliban ez is, de hála az égnek nem lett tőlük semmi baja a kisfiamnak.

Sok anyukában fölmerülhet a kérdés, hogy miért nem adtam neki kölesgolyót, hiszen minden gyerek azt eszi marékszámra és ráadásul gluténmentes. Na, az én kisfiam csodával határos módon utálja a kölesgolyót. Minden gyerek rágja és tömi magába, de nálunk ez nem megy. Az idő elteltével rájöttem, hogy ezt nem azért nem rágja meg, mert nem tudja, hanem mert nem ízlik neki. Egyszerűen kiköpi és kész.

Ami viszont bejött a kölesgolyó helyett, az a babáknak való gyümölcsös ízesítésű mini rizskorong. Én nem rajongok a pufirizsért, mert szerintem olyan mint a hungarocell, de a gyerekért mindent. Érte még azt is megeszem, ha kell. A Rossmannban van mangós, a dm-ben pedig almás és málnás ízesítésű is. Meglepően finomak, gluténmentesek és valahogy ezek nem olyanok, mint a hungarocell. Sokkal vékonyabbak, mint a hagyományos puffasztott rizsszeletek és kevésbé kemények vagy csikorgósak. Be kell vallanom ez még nekem is ízlik.

A kenyér, a keksz és a rizskorong is nagyon ízlett a kisfiamnak, és ezeket együtt rágcsálgatva hamarosan végre az étel is a szájba került, nem csak a játékok. Ezek után már hamar megügyesedett a rágásban és a harapásban is. Bár a rágást inkább majszolásnak nevezném, de a lényeg, hogy felaprítja az ételt. A férjemet idézve: „ ami bekerül a rendszerbe, annak ott vége lesz”.

Új lisztet teszteltem

2017.05.03 15:12

Nem tudom ki, hogy van vele, de én szeretem a változatosságot a kenyerek terén is. Múltkor, amikor a dm-ben nézelődtem, kiszúrtam egy vonzónak tűnő lisztkeveréket. Nem volt olcsó, de hát melyik gluténmentes termék az? Pláne a dm-ben…Na de nem az árakról akarok írni, hanem arról hogy megvettem a lisztet.

Egy jó kis barna kenyérre vágytam ezért a barna kenyérliszt keveréket vettem le a polcról. Annak rendje és módja szerint el is olvastam, hogy mit tartalmaz a készítmény. Ez már szinte a rögeszmémmé vált, ha új dolgot vásárolok, még akkor is, ha rá van írva, hogy gluténmentes.

Felcsillant a szemem, mikor láttam, hogy nincs benne hajdinaliszt. Nem szeretem ugyanis a hajdina ízét, a kenyérben meg pláne nem. Nagyon jellegzetes az íze. Bár jó állagot ad a kenyérnek, az biztos, de ízre nekem nagyon nem jön be. És szerintem nem vagyok ezzel egyedül. Megörülvén annak, hogy nincs hajdina a barna kenyérlisztben meg is vettem egy dobozzal.

Az elkészítése nagyon egyszerű. 2 db 250g-os kis csomagocska van a dobozban, 2 db kb. 400 g-os kenyér elkészítéséhez. Nem kell méricskélni, vagy kevergetni a különböző liszteket, csak az élesztővel és a folyadékokkal elkeverni az egyik csomag tartalmát, majd keleszteni és sütni.

Amikor összedolgoztam a kenyértésztát nem voltam túl boldog, mert eléggé nyúlós, furcsa állagú tésztát kaptam. Mondtam is a magamét, hogy már megint kidobtam az ablakon egy csomó pénzt. De ha már ekevertem, és szépen meg is kelt a tészta, gondoltam minek dobjam ki. Kidobni sütés után is ki lehet, ha nagyon rossz lenne a végeredmény.

De láss csodát…! A gumis állagú kenyértésztából egy ropogós héjú, belül puha, isteni finom rozskenyérre tökéletesen hasonlító kenyér készült el. El sem akartam hinni! Eszembe is jutott, hogy nem élem bele magam a tökéletes kenyér élményébe, várjuk ki inkább a másnapot, mert akkorra szokott a kenyérről kiderülni, hogy mégsem olyan tökéletes, mint amilyennek hittük. Olyan lesz, mint a kő, vagy szétmegy, mint a por és belefullad az ember. De amikor másnap elkészítettem belőle a szokásos reggeli vajas-lekváros kenyeremet nagy megdöbbenésemre pihe-puha volt a kenyér, olyan amilyennek lennie kell.

Összességében CSAK AJÁNLANI TUDOM ezt a lisztkeveréket mindenkinek. Gyorsan és egyszerűen, finom kenyér készthető belőle.

Bár tudom, azt írtam, hogy nem az árakról akarok írni, de azért az is fontos, ezért számoljunk egy kicsit. 999 Ft-ba került egy doboz liszt, amiből 2 db kb. 430 g-os kenyeret lehet készíteni. Vagyis egy db kenyér durván 500 Ft, ami a bolti kész gluténmentes csomagolt kenyerek árait tekintve azért valljuk be, nem rossz!

Ennek a lisztnek van fehér verziója is, hamarosan azt is kipróbálom.

A glutén bevezetése

2017.05.02 13:38

Végre újra itt vagyok! Igyekszem mostantól minél hasznosabb recepteket és tanácsokat megosztani veletek. Kisfiam születésével minden megváltozott, a konyhai feladatok is csak sokasodtak.

De kezdjük az elején. Mivel én glutén - és laktózérzékeny vagyok, nagyon féltem, hogy a kisfiam is örökli majd ezeket a problémákat. A glutén bevezetését a doktornőnk legfrissebb álláspontja szerint, 7 hónapos kortól kezdtük el bevezetni. Mondanom sem kell, hogy már akkor, a legelső alkalommal lőttek a mentes konyhámnak. Nagymamám szavait idézve: „még a csillagos ég is olyan lett”.

Ott álltam nyakig kekszesen a konyha közepén és azt sem tudtam, hogy mit takarítsak el először. Természetesen a gyerekkel kellett kezdeni a tisztogatást, mert az etetőszékben egy perccel sem lehet tovább megmaradni, mint ameddig az evés tart. Sőt van amikor még addig sem, de erről majd később.

Miután sikeresen megtöröltem a kisfiam arcát, kezeit és összecsomagoltam az előkét, mint valami biohazard hulladékot már nagy volt a visítás. Nincs mit tenni, ki kellett venni őt az etetőszékből. Ezután jött a még nagyobb feladat. A konyha többi részének feltakarítása. Kezdetben ez egész egyszerű volt, mert a kisfiam eljátszott magának a játszószőnyegén és én addig mentessé tudtam varázsolni a konyhát.

Ez a jó világ azonban nem tartott sokáig. Amint elkezdődött a kúszás-mászás, már nem volt olyan egyszerű a konyhát kivakarni a kekszmorzsából. Bár a konyha közepén mászkáló gyerek mellett már nem is kellett feltakarítani, megcsinálta ő maga. Mondanom sem kell, hogy az összes morzsa a ruháján kötött ki, ami természetesen nem csak a konyhát, hanem a szobákat is beborította. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy a morzsák antropochor módon szétterjedtek az egész lakásban.

Ekkor még nem tudtam, hogy eztán jön a vég. Amikor már a gyerkőc felállt és járni kezdett, már nem csak a talajt, hanem a bútorok minden négyzetcentiméterét elborították a kiflimorzsák és a babapiskóta darabok. Ennyit a mentes konyháról. Itt tudatosult bennem, hogy a hasmenés az ezt megelőző napokban több mint valószínű, hogy nem gyomorrontás miatt volt.

Megoldást kellett találni a problémára, de gyorsan.

        Első lépés: a percenkénti kézmosás.

        Második lépés: szeparálni a gyerek konyhai eszközeit.

        Harmadik lépés: ha együtt eszünk, akkor mentesen eszünk. Glutén tartalmú ételt csak apával fogyasztunk (vagy anya étkezésétől függetlenül).

A kevert tészták nagyon gyorsan elkészíthetőek és nagyon finomak, ezért kikísérleteztem egy receptet, hogy bármikor hipp-hopp össze tudjak ütni egy süteményt.

Hozzávalók:

8 ek. Naturbit liszt

4 ek. kukorica liszt

4 ek. amarantpehely

3ek. lenmagpehely

3 ek. cirokliszt

10 db pötty édesítő (összeporítva)+2 ek. porédesítő vagy gyümölcscukor

2 db tojás

125g olvasztott margarin

2 dl laktózmentes tej

1 mk. fahéj

1/3 csomag sütőpor

1 csipet szódabikarbóna

tetejére gyümölcs: szeder/málna/meggy/alma/szilva….stb. (lehet fagyasztott gyümölcs is, amit fagyottan tegyünk a massza tetejére)

Elkészítés:

A száraz hozzávalókat jól elkeverjük, hogy homogénen összekeveredjenek. Majd hozzáütjük a két tojást, beletesszük az olvasztott margarint és habverővel folyamatos keverés mellett adagoljuk hozzá a tejet. Amikor összekeveredett a tészta és egy sűrű masszát kaptunk, akkor még kb.5 percig verjük, hogy jó habos legyen. Sütőpapírral bélelt formába öntjük a masszát, majd a tetejére rátesszük a gyümölcsöt tetszés szerint.

Banántorta

2015.03.29 17:28

Ha valaki olyan tortára vágyik mint az "igazi" akkor ezt feltétlenül próbálja ki! Isteni finom, mutatós, cukor, tej és gluténmentes édesség. Szülinapi tortának is ideális, a tortarendelési ár töredékéért.

Hozzávalók:

piskótához: 2x4 ek. naturbit liszt, 2x2 tojás, 2x4 ek. víz, 2x4 ek. édesítőszer, 2x fél tk. sütőpor

krémhez: 500 ml cukormentes Hulala cukrászhab, 2-3 ek. édesítőszer (ízlés szerint), 3 db közepes méretű banán, zöld ételfesték

Elkészítés: 2 piskótát sütünk a megadott hozzávalókból (2db 2tojásos piskóta). Az egyiket egy kisméretű, inox keverőtálba sütjük meg, ami a teteje lesz a tortának (félgömbforma), a másikat pedig egy kicsi, négyszögletes serpenyőbe sütjük, majd kivágunk belőle egy körformát, kicsit nagyobbat, mint az inox tálunkban sült piskóta. Ezeket, ha egymásra helyezzük, akkor szép félgömbformát fogunk kapni. A torta 3 réteges lesz, mert az inox keverőtálban sütött piskótát vízszintesen óvatosan, nagyon éles késsel kettévágjuk. A legnagyobb kör lesz a torta alapja, amit megkenünk felvert hulala habbal, majd megrakjuk banánnal, majd a banánra is hulala habot teszünk. Erre jön a második réteg piskóta, majd megint hulala hab, banán, hulala hab és a legkisebb körpiskótánk, ami a torta teteje lesz. A maradék habba zöld ételfestéket keverünk és a tortát kívülről bevonjuk. Saját ízlésünk szerint díszíthetjük tortát.

Fontos, hogy a hulala habot nagyon kemény habbá verjük fel, ez eltarthat egy darabig, de legyünk türelemmel. Ha a torta kész hűtőbe tesszük és a hab szépen megszilárdul majd, nem esik össze.

Serpenyős túrós pizza

2015.02.21 16:19

Hipergyors, nagyon finom, gluténmentes pizza szinte percek alatt!

Hozzávalók a tésztához: 1 db tojás, 2 ek. barna rizsliszt, 3 ek. Naturbit liszt (vagy bármilyen gluténmentes kenyérlisztkeverék), 2 ek. laktózmentes joghurt, 2 csapott ek. laktózmentes túró, fél tk. só, pici oregánó és bazsalikom.

Feltét: szalámi, zöldségek (paradicsom, paprika, hagyma, kukorica….stb), sajt (pl. laktózmentes gouda), fűszerek (oregano, bazsalikom), de bármi lehet, amit szeretünk egy pizzán.

Pici kókuszzsír (vagy sima étolaj is jó) a sütéshez.

Elkészítés: a tészta alapanyagait alaposan összekeverjük, egy kiolajozott serpenyőbe töltjük majd olajos, vagy vizes kanállal szétlapogatjuk. Rátesszük a kívánt feltéteket és fedő alatt kb. 15 perc alatt készre sütjük. A sajtot a tetején utólag rágrillezhetjük, vagy egyszerűen mikróban ráolvasztjuk.

Nekem szalámis hagymás sajtos lett, mert ezek voltak itthon.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>