Egyszerűen gluténmentes!

Blog

Hozzávalók: 1kg csirkemellfilé, 1 nagy konzerv paradicsompüré + fél liter házi paradicsomlé (vagy 2 nagy konzerv püré), só, bazsalikom, oregánó, kakukkfű, majoránna, rozmaring, 4 gerezd fokhagyma, kevés olaj, édesítőszer (kb. 4 szem pötyi/nyírfacukor/folyékony édesítőszer…)

Elkészítés: A felaprított fokhagymát kevés olajon megpirítjuk, éppen csak, hogy elkezdjen sercegni és megcsapjon az illata (Vigyázzunk mert hamar megég!!). Rátesszük a felkockázott csirkemellet, megsózzuk és készre pirítjuk (kb. fél óra alatt kész, nem kell lefedni). Közben elkészítjük a paradicsomszószt. A paradicsompürét és a paradicsomlét összekeverjük a felsorolt fűszerekkel (bazsalikom oregánó, majoránna, rozmaring, kakukkfű) Mindegyikből kb. 1 mokkáskanálnyit tegyünk a pürébe, kivéve a rozmaringot és a kakukkfüvet, ezekből kevesebb kell, mert nagyon intenzív az ízük.. Kóstoljuk meg a pürét és ízlés szerint tehetünk bele mindenből még, ha még kell (utólag is ízesíthető a készétel). Ha jól összekevertük a pürét a fűszerekkel rátesszük a készre sütött csirkére és összefőzzük egy kicsit. Amikor már forr, teszünk bele egy kis édesítőszert (ettől lesz pikáns). Ezt ízlés szerint kell adagolni, és 4 szem pötyit tettem bele. Aki édesebben szereti, az tehet bele többet is, de ezzel már ne főzzük az ételt, csak keverjük össze és le is lehet húzni a tűzről.

Én kevés rizzsel és sok salátával fogyasztottam. Ha valaki nem eszik rizst, akkor fogyaszthatja kizárólag salátával is, vagy magában egytálételként.

 

Mézes krémes

2014.11.30 09:47

Nem vagyok nagy mézessüti rajongó, pláne, hogy cukrot alig ehetek. De a napokban nagyon megkívántam, mert persze mindig azt enné meg az ember amit nem ehet... na de már hogyne ehetnék!!! Elkészítem én magamnak! Igaz a mézet nem tudtam semmivel kiváltani, de azt leszámítva cukormentes :) Íme a végeredmény:

Hozzávalók:

Tésztához: 45 dkg Old Millers’ Special univerzális TAC lisztkeverék, 10-12 db pötty édesítőszer (ízlés szerint), 2 evőkanál méz, 1-1,5 dl laktózmentes tej, 1 tojás, 10 dkg margarin, 1 csomag Haas sütőpor.

Krémhez:3 púpozott evőkanál kukoricadara, 2,5 dl laktózmentes tej, rum és vanília aroma (ízlés szerint, én csak egy pici loccsantásnyit tettem bele mindkettőből), 10 dkg margarin, 10 db pötty édesítőszer, sárgabaracklekvár (én magas gyümölcstartalmú, diabetikusat használtam).

Mázhoz: 10 dkg étcsoki, 2 evőkanál olaj.

Elkészítés:

A mézet, tejet, margarint, sütőport, és az édesítőt gőz fölött egy nagyobb keverőtálban összefőzzük, amíg jól fel nem habosodik (ez kb. 5 perc). Aztán ezt a masszát összekeverjük a liszttel (nem kell várni, amíg kihűl, mehet egyből). A masszából jól gyúrható (viszonylag kemény) tésztát gyúrunk. Ha nem akar összeállni, tölthetünk hozzá még tejet, vagy ha túl híg, akkor egy kicsi liszttel lehet javítani az állagán. A tésztát jól átdolgozzuk, majd 4 db. egyforma kis cipót formálunk belőle. Ezekből vékony lapokat nyújtunk (nem lesznek nagyon nagyok), majd egy közepes tepsi hátoldalát megolajozva azon sütjük. 180 fokon kb. 10 perc alatt kész, lehet látni, hogy szépen megbarnul a teteje. Azért kell a tepsi hátoldalán és nem benne sütni, mert a tészta könnyen törik és a lapot nem tudnánk belőle egyben kivenni. Így viszont könnyen le lehet a tepsi hátáról csúsztatni. Ha mind a 4 kész, félretesszük őket hűlni.

A krémhez összekeverjük a tejet, a kukoricadarát, az aromákat és az édesítőszert majd feltesszük főni. Sűrű tejbegríz állagú masszát főzünk belőle. Így forrón beletesszük a margarint és simára keverjük. Ezt is hűlni hagyjuk (így még sűrűsödni fog).

Ha minden langyosra hűlt, akkor az első lapra rákenjük a krém felét, majd ráhelyezzük a következő lapot, amire rákenjük a baracklekvárt (én nem mértem ki a 10 dkg lekvárt, csak vettem az üvegből és addig raktam, hogy jól befedje a lapot mindenhol). Erre jön a következő lap, majd a krém másik fele. A legfelső lapra pedig jön a csokimáz. Gőz fölött felolvasztjuk a csokit 2 evőkanál olajjal és még melegen a süti tetejére kenjük. Én villával húzogattam bele csíkokat, de ha valaki szép simára tudja kenni, az is nagyon szép!

Ezután a kész sütit hűtőbe tesszük. Pár óra múlva már óvatosan szeletelhető. Ilyenkor még ropogós, de én azt kifejezetten szeretem!

Rizsfehérje teszt

2014.11.16 11:17

Említettem korábban, hogy beszámolok a rizsfehérje (AbsoRice protein) megkóstolása után a véleményemről. A képen látható terméket rendeltem a ShopBuilder weboldalról. Sajnos még csak fél kg-os kiszerelésben kapható, így nem a legolcsóbb, de még így is olcsóbb, mint más márkásabb tejsavó fehérjeporok.

Első kóstolás alkalmával az a gondolat futott át az agyamon, hogy „rosszabbra számítottam”. Valóban kicsit lisztes az állaga mikor iszom, de nem zavaró. Viszont legközelebb biztosan nem vaníliásat fogok rendelni, ez nekem túl vaníliás….

Egy fontos dologra viszont figyelni kel! Az adagolás, ami a hátoldalán van az kicsit csalóka, ugyanis azt írják, hogy 4 púpozott evőkanállal (ez szerintük kb. 32g, azaz egy adag) kell 380 ml vízbe tenni. Én mindig szkeptikus vagyok az ilyen adagolásokkal kapcsolatban, ráadásul nagyon soknak találtam ezt a mennyiséget, így leellenőriztem mennyi is az a kb. 32 g. Na természetesen 2 púpozott evőkanál (közepes méretű) már ki is adta a 32g-ot…. Ez nyilván az evőkanál méretétől is függ, na de milyen kicsi lehet az az evőkanál, amiből 4 púpos kell? Hát nem tudom, mindenesetre 2 púpozott evőkanál bőven elég belőle!

Összegezve a tapasztalatokat ajánlom mindenkinek akinek bármilyen étel allergiája/intoleranciája van, mert ez biztosan nem fog emésztési gondokat vagy puffadást okozni! És ráadásul mesterséges édesítőt sem tartalmaz!

A napokban egy olyan problémával szembesültem, amivel eddig még nem. Régen, amikor az edzéseimhez fehérjét, vagy táplálék kiegészítőt vásároltam nem kellett ennyi mindenre figyelnem. Na de most nagyon fontos, hogy glutén és laktózmentes is legyen az adott termék. A legelső probléma a fehérje porokkal adódott. A legtöbbnél ugyanis fel van tűntetve, hogy olyan üzemben készült, ahol glutén tartalmú termékeket is csinálnak....na ez már nekem persze nem megfelelő, mert én nagyon ügyelek arra, hogy az élelmiszer amit fogyasztok még véletlenül se tartalmazhasson egy pici glutént sem. Ez nálam alapszabály. Lehet, hogy ez kicsit paranoiás, de ha már csináljuk a diétát, akkor mi értelme rosszul csinálni! Akkor fölösleges az egész. Szóval ha csinálunk valamit akkor csináljuk jól! Tehát nálam ezek a fehérjeporok szóba sem jöhetnek sajnos. A laktóztartalmukról meg nem is beszélve.

A napokban, amikor a városban jártam, kíváncsiság képpen bementem az egyik táplálék kiegészítőket forgalmazó cég boltjába, és az eladótól kértem segítséget. Olyan fehérjét kerestem, ami glutént nem tartalmaz (a laktózzal már nem akartam összezavarni szegényt, gondoltam elég, ha a gluténmentességre kérdezek rá). Erre ajánlott nekem egy fehérjeport, amire az állítása szerint még nem volt panasz. Mikor megkérdeztem, hogy „akkor ez garantáltan gluténmentes?”, azt válaszolta, hogy még nem volt rá panasz. Hát nem nyugtatott meg természetesen ez a válasz, úgyhogy gondoltam majd én otthon utánanézek 'google' barátom segítségével. Ezután kértem az eladót, hogy ajánljon nekem zsírégetőt, valami hatásosat és jó minőségűt. Mutatja nekem a különböző kapszulákat, amikre mind oda volt írva, hogy több más allergén anyag mellett még glutént is tartalmaz...hát ez a termék sem volt megfelelő nekem. Mikor hazaértem, az első dolgom volt, hogy rákeressek arra a fehérje termékre, amit ajánlott....természetesen nem volt gluténmentes.... Na ennyit az eladó tájákozottságáról. Szerintem az ilyen táplálék kiegészítős boltokban az lenne a minimum, hogy tájékoztatják az eladókat a táplálékallergiák és intoleranciák témakörében, mielőtt oda engedik árulni....

Ezután a kalandom után azonban végre rátaláltam az interneten egy újdonságra! Rizsfehérje! Ilyet sem hallottam még, ezért kutakodni kezdtem mit is tud ez a termék. Több cég is forgalmaz ilyeneket, különböző árban és kiszerelésben. Először erre bukkantam rá:

www.rizsfeherje.hu/

majd ezt találtam:

https://shop.builder.hu/egyeb-novenyi-proteinek/absorice-rizs-feherje-0-5-kg-p11742

Nincs semmi allergén benne!!! Hiperszuperül hangzik, így meg is rendeltem az utóbbit. Kíváncsian várom, hogy milyen lesz! Majd beszámolok a következő bejegyzésben a tapasztalataimról. :)

 

Mindenesetre mindenkinek ajánlom, hogy mielőtt bármilyen táplálékkiegészítőt vesz alaposan tanulmányozza a leírását!!!!! Vagy ha még akkor sem vagyunk biztosak a dolgunkban, írhatunk a gyártónak is, biztosan készséggel válaszolnak a kérdésünkre.

És ami még nagyon fontos, hogy sok gluténmentes receptben van fehérje por írva a liszt mellé száraz alapanyagnak. Vigyázzunk milyet használunk!

Most nagyon vágytam valamilyen péksüteményre, ezért eldöntöttem, hogy sütök búrkiflit, ami az egyik kedvencem!

Hozzávalók: 4 dkg kukoricaliszt, 5 dkg rizsliszt, 3,5 dkg burgonyakeményítő, 1 dkg utifűmaghéj, ¼ teáskanál guarmagliszt, 1 dl laktózmentes joghurt, 1 dl laktózmentes tej, 1/4 csomag friss élesztő, 4 dkg olvasztott vaj, 1 tojás (sárgája a tésztába, fehérje a lekenéshez), 2 evőkanál édesítőszer, fél teáskanál só

töltelékhez: 8 dkg mák, 1 evőkanál kukoricadara, fél citrom reszelt héja, 1 dl tej, 6 evőkanál édesítőszer

Elkészítés: a liszteket kimérjük, és homogén lisztkeverékké dolgozzuk össze ( a keményítők eléggé összetapadnak, azt kell jól elkeverni, szétnyomkodni.) A tejet és a joghurtot összekeverjük, meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztkeverékhez hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd a tejes élesztős masszát apródonként adagolva kézi robotgéppel simára dagasztjuk (lehet, hogy nem kell az egész folyadék, ragacsos, de éppen nem folyós masszát kell kapnunk). ezt félre tesszük pihenni, amíg a tölteléket elkészítjük. Ezalatt a lisztek jól megszívják magukat és a tészta sűrűsödni fog.

A mákot ledaráljuk, majd összekeverjük az édesítővel, a kukoricadarával és az 1 dl felmelegített tejhez öntjük. Folyamatos kevergetés mellett sűrű masszát főzünk belőle, amit hűlni hagyunk.

A tésztát jól meglisztezett (én kukoricalisztet használtam) gyúrótáblán összegyúrjuk egy homogén gömbbé. Ne spóroljunk a kukoricaliszttel, mert itt még vesz fel lisztet a tészta. Egy puha könnyen nyújtható tésztát kell kapnunk. A tésztát egy nagy téglalapra kinyújtjuk, majd 6 db kisebb téglalapra vágjuk fel. A kihűlt máktölteléket hosszában egy csíkban a téglalapok közepére rakjuk, majd összehajtogatjuk, és patkóformákat készítünk, és azt enyhén meglapítjuk. Figyeljünk ara, hogy a tészta illesztése az alsó oldalon legyen, hogy ne nyíljon szét majd a tészta, sütés közben. Sütőpapírral bélelt (vagy kivajazott) tepsibe tesszük, majd a tetejüket lekenjük cukros mézes tojásfehérjével. Az édesítés el is maradhat, én azért tettem bele, mert a tészta nem volt túl édes. Sütés: 170 fokon 20-25 percig (légkeverésesen hamarabb kész).

A végeredmény egy puha, foszlós tésztájú kifli, isteni máktöltelékkel!!!!

Vettem még régebben egy szakávskönyvet, melynek címe "Gluténmentes és finom". Sajnos nem sikerült belőle olyan kenyereket sütnöm amilyen a képeken volt.... többet is kipróbáltam, de egyik sem volt olyan amilyennek lennie kellene. Na de most eljött az én időm!! Rájöttem mi volt a baj...a cirokliszt állaga. Nem gondoltam volna, hogy ez ennyire számít. A korábban használt ciroklisztem nagyon szemcsés volt, olyan mint a gríz. Azt gondoltam, hogy a cikrokliszt állagának  ilyennek kell lennie, mivel még sosem használtam azelőtt. Na de a minap a diétázók boltjában felfigyeltem arra, hogy milyen sima ciroklisztjük van.....egyből vettem egy csomaggal. Olyan tésztát kaptam belőle amikor megkelt mint a hab, egy álom volt vele dolgozni. És az eredmény az magáért beszél. A lenmagvas bagettet próbáltam ki és isteni lett. Nincs sajnos bagettsütőm, de feltaláltam magam, és csináltam alufóliából :)

Császármorzsa

2014.09.29 18:47

Most a császármorzsa receptjét gluténmentesítettem, egy pici módosítással persze! Nagyon finom és laktató édesség. Igen kalóriadús sajnos, mégy úgy is, hogy zsírszegény tejjel és édesítővel készítettem, de egy kis adag azért mindig belefér! :)

Hozzávalók (kb. 4 kisebb adaghoz): 100g kukoricadara, 8g fehér rizsliszt (ilyen kevés kell csak!), fél teáskanál só, 2,5 dl laktózmentes tej, 3 tojás, 6 evőkanál édesítőszer, fél citrom reszelt héja, 1 teáskanál vanília aroma.

Elkészítés: A kulkoricadarát és a lisztet összekeverjük, hozzáöntjük a tejet és csomómentesre eldolgozzuk. Hozzáadjuk a citromhéjat, a vaníliaaromát és a sót, majd 1 órán át állni hagyjuk (ezalatt kicsit megdagad a dara). Ezt követően a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját az édesítővel, a fehérjét pedig simán, habosra keverjük (a fehérjét habverővel!) Először a sárgáját majd a fehérjét is hozzáadjuk a tejes masszához és egy habos híg pacsintatészta szerű masszát kapunk, ha türelmesen kevergetjük amíg sima nem lesz. Ezt a masszát egy nagy serpenyőben felolvasztott vajon (kb. egy diónyi nagyságú) sütjük. Ha az eggyik oldal megpirult akkor megforgatjuk, a megsült részeket szétnyomkodjuk. Majd a még át nem sült részeket is szépen megpirítjuk. Tálalhatjuk lekvárral, porcukorral, fahéjjal, befőttel, tejszínhabbal, vagy ki mivel szereti!

 

Magvas kenyér

2014.09.24 18:43

Miután már meguntam, hogy mindig ugyanazt a kenyeret sütöm, így kikísérleteztem egy új receptet, amiből nagyon finom és jó állagú kenyeret lehet készíteni.

Hozzávalók: 160g Barbara lisztkeverék (kenyerekhez és kelt tésztékhoz való), 140g Old Millers Special univerzális lisztkeverék (TAC lisztje), 4g utifűmaghéj, 10g burgonyapehely, 2ek lenmagpehely, 1,5tk só, 1tk cukor, 2g porélesztő, 2 csipet szódabikarbóna, 2,5 dl víz+laktózmentes tej (fele-fele arányban), kb. 20ml olaj, pár csepp citromlé, 1 tojás (esetleg 1 ek puffasztott amarntot is lehet bele tenni, aki szereti, csak akkor egy picit több folyadék kellhet a tésztába). A szükséges folyadék mennyisége függhet a tojás méretétől. Én egy kicsi-közepes (bolti) méretű tojást használtam.

Elkészítés: A száraz hozzávalókat (a cukor és az élesztő kivételével) jó alaposan összekeverjük, hogy egy homogén lisztkeveréket kapjunk. A folyékony hozzávalókat összekeverjük, meglangyosítjuk (csak egy kicsit, hogy nehogy megfőjön a tojás benne!!!). Ebbe a lébe belekeverjük a cukrot és a porélesztőt, majd hagyjuk állni pár percig (5-10 perc), hogy az élesztő felfusson. (Ez egy újítás, mert a porélesztőt általában nem kell felfuttatni, de így jobb lesz a tésztánk állaga). Ha az élesztő fellfutott, akkor ezt a folyadékot hozzákeverjük a száraz hozzávalókhoz majd ha jól eldolgoztuk egy kiolajozott vagy sütőpapírral kibélelt szögletes sütőformába töltjük. A tetejét olajos kanállal szépen egyenletesre elsimítjuk, kicsit bevagdossuk, majd magvakat hintünk rá, amit belenyomkodhatunk a kanállal, mert akkor sütés után nem fognak leperegni róla.

A tésztát legalább egy órán át kelesztjük (ha lehet meleg helyen). Majd 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük. 200 fokon sütjök kb. 5-10 percig, majd 180 fokon sütjük tovább. Sütési idő összesen 40 perc, alsó felső sütés (nem légkeveréses) esetén. És íme a végeredmény!!

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>