Hogy készítsünk finom és olcsó gluténmentes pizzát? Nagyon egyszerű!!! Íme a zseniális eredmény!
Virslis kukoricás pizza.
Hozzávalók: tészta: 100g kukoricalisz, 200g héjában főtt krumpli (kb. 2 közepes db), 150g rizsliszt, egy púpozott teáskanál porélesztő, 1 kávéskanál cukor, 1 teáskanál só, 2 evőkanál oliva olaj (vagy napraforgó olaj), 2-3 dl víz (kb. egy vizes pohárnyi), oregano. Pizza szósz: 2-3 dl paradicsomlé, 1 teáskanál olaj, 1 kisebb fej fokhagyma, egy pici fej vöröshagyma, fél teáskanál házi delikát (lásd korábbi bejegyzés), fél teáskanál darált pritamin paprika, 1 kávéskanál oragano. Feltét: 4-5 db virsli, 2-3 marék főtt, morzsolt kukorica, 200-300g reszelt sajt (Az Aldiban kapható laktózmentes Gouda sajt én azt használtam). Természetesen bármilyen más feltéttel is elkészíthető!.
Elkészítés: Elsőnek a szószt készítjük el, mert abban az ízeknek jól össze kell érnie. Összekeverjük a paradicsomlevet, az apróra vágott fokhagymát és vöröshagymát, az olajat, a delikátot, a paprikát és az oreganot, majd egy kicsit összeturmixoljuk. Ezt a szószt hűtőbe tesszük, amíg a pizza többi részét készítjük el.
Tészta: A krumplit héjában megfőzzük, majd meghámozzuk és összetörve meghűtjük (fontos, hogy jól kihűtsük és ne keverjük melegen a liszthez!). Ha kihűlt akkor összedolgozzuk a tészta hozzávalóit. Annyi vizet töltsünk hozzá, amennyivel még kanállal keverhető, de viszonylag sűrű tésztát kapunk.
A tésztát 1 órán át kelesztjük, közben pedig elkészítjük a feltéteket. A kukoricát megfőzzük, a virslit felkarikázzuk, a sajtot pedig lereszeljük.
Ha a tészta szépen megkelt, egy sütőpapírral bélelt nagyobb tepsibe tesszük, majd kezdetben kézzel, majd olajos kanállal szétnyomkodjuk és elsimogatjuk a tepsiben. A tetejét megszórjuk oreganoval, majd 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük 5-6 percre. Aztán kivesszük, majd rákenjük a pizzaszószt, rátesszük a virslit, a kukoricát, majd végül a sajtot és mehet a sütőbe további 30 percre. Ha a sajt jól megpirult a tetején akkor kész is.
Ha frissen fogyasztjuk akkor a tésztája kicsit puha, mállós, bár széle ropogós. De ha hagyjuk kicsit meglangyosodni isteni fincsi!! Én másnap is ezt ettem és másnap még jobban ízlett, mint frissen :)