Hozzávalók a tésztához:
450g Glutenix alfa mix liszt hidegen
300g hideg vaj vagy margarin
150 ml hideg víz
1 kis teáskanál só
Hozzávalók a töltelékhez:
125 g laktózmentes túró
2 nagy evőkanál laktózmentes tejföl
2 db közepes méretű tojás felverve
1 csipet só
4 evőkanál eritrit (vagy más édesítőszer)
pár csepp vanília aroma
1 db nagy érett banán (vagy 2 db kisebb)
+egy kicsi eritrit a banánkarikák megszórásához
Elkészítés:
A lisztet a sóval összekeverjük majd hűtőbe tesszük. A vajat és a vizet a fagyasztóba tesszük, amíg jó fagyosak nem lesznek. Akkor jók, amikor a víz tetején már látszik, hogy kezd megfagyni, de még folyékony. A vajat a liszthez reszeljük, kicsit összekeverjük, majd hozzáadjuk a vizet és eldolgozzuk. Darabos morzsálódós tésztát kapunk. Alufóliára tesszük a tésztát és szorosan összetekerjük, hogy a tészta egybe álljon. Így föltekerve a tésztát 20 percig hűtőben pihentetjük.
Amíg a tészta pihen, összekeverjük a túrós krémet és karikákra szeleteljük a banánt.
Túrós krém: A két tojást villával felverjük, majd belekeverjük az édesítőt, a túrót, a tejfölt és alaposan összedolgozzuk (nem kell habbá verni).
A hűtőből kivett tésztát 2 sütőpapír között elnyújtjuk (elég kemény, ezért kell erő a kinyújtásához), majd sütőpapírostól egy pitesütőbe tesszük (én gyümölcstorta formába tettem, mert az volt itthon, de egy kisebb négyzet alakú tepsibe is lehet tenni, bár akkor nem kerek lesz, de az ízén nem változtat). A felső sütőpapírt levesszük, beleigazítjuk a tésztát az alsó sütőpapírral együtt a formába, a kilógó tésztát levágjuk, majd a sütőpapírt visszahelyezzük a tetejére és kb. 2 marék rizst (vagy babszemeket) teszünk a sütőpapírra. 180 fokos sütőben 10 percig elősütjük a tésztát (nem légkeverésesen).
Ezután levesszük a felső sütőpapírt és a tészta tetejét nagyon vékonyan megkenjük a túrós masszával, majd rátesszük a banánkarikákat. A maradék masszát ráöntjük a banánra és eloszlatjuk, hogy befedje a banánokat. Ezután visszatesszük a sütőbe és 180 fokon kb. 30-35 perc alatt készre sütjük (nem légkeverésesen). Akkor jó, ha szép barnásra sül a teteje.
Kihűlve szeleteljük.