Egy szülinap nem telhet el torta nélkül. Ezt bizony nehéz gluténmentesen megoldani. Esetleg ha van lehetőségünk akkor rendelhetünk, de nem biztos, hogy van a közelben olyan cukrászda amelyik vállalja gluténmentes torták készítését. Ha mégis, akkor azok bizony nagyon drágák. Én most annak szeretnék ezzel a recepttel segíteni, aki nem akar, vagy nem tud tortát rendelni és inkább szeretné otthon elkészíteni, olcsón és finoman!! (Ez a finomság kb. 1200 Ft- ba kerül).
Hozzávalók: Piskótához: 6 tojás, 10 csapott evőkanál cukor vagy édesítőszer, 10 evőkanál rizsliszt, 2 evőkanál étkezési keményítő, fél csomag sütőpor, 6 evőkanál hideg víz, Krémhez: 250g margarin, 1 csomag vaniliás pudingpor, 2 evőkanál natúr kakaópor, 5 csapott evőkanál cukor vagy édesítőszer, 4 dl tej, 5 evőkanál felvert Hulala hab (növnyi alapú cukrászati krém), díszítéshez kb. 2 dl Hulala hab, egy pici reszelt csokoládé a díszítéshez.
Elkészítés: A piskótát hagyományos módon készítjük el. A lisztet, az étkezési keményítőt és a sütőport alaposan összekeverjük, hogy ne maradjon csomós a keményítő miatt (ez lesz a száraz összetevőnk). A 6 tojás sárgáját és fehérjét szétválasztjuk, a sárgáját kikeverjük az édesítőszerrel jó habosra. A fehérjét habverővel felverjük (minnél keményebb a hab annál jobb). A száraz összetevőtek amiket korábban összekevertünk beletesszük a sárgájához, elkeverjük, majd a végén beleforgatjuk a tojásfehérje felvert habját. A masszánkat kivajazott kilisztezett tepsibe öntjük, majd 200 fokon kb. 20 percig sütjük.
A megsült piskótánkat (én nagy négyzet alakú tepsiben sütüttem), 4 kis négyzetre vágjuk. Mindenki tetszés szerint vághatja, lehet téglalpot is készíteni, vagy akár formát faragni belőle. De mindenképpen óvatosak legyünk, mert a piskóta nagyon morzsálódós, könnyen törik.
Amíg a piskóta hűl a krémhez feltesszük melegedni a tej felét egy lábasban. A pudingport, a kakót és az édesítőt összekeverjük, majd a tej másik felével csomómentesre keverjük. Ha a tej megmelegedett, a kakós masszát beletöltjük a lábasba és folytonos kevergetés mellett sűrűre főzzük. Mikor már sűrű, beleolvasztjuk a margarint, kicsit összerottyantjuk és kész. Ezt is hűlni hagyjuk, hogy még sűrűsödjön. Közben néha megkeverhetjük (legyünk türelemmel, mert fontos, hogy jól kihűljön a krém, különben kifolyik és nem lehet a piskótába kenni rendesen). A kihűlt krémhez hozzákeverjük az 5 evőkanál felvert Hulala habot (ezt egybként el is hagyhatjuk, nélküle is használható a krém, csak akkor csokisabb marad, olyan lesz mint a korábbi bejegyzésben a csokis piskótatekercsnél), majd a tortalapokat egyesével megkenjük ezzel a krémmel és egymásra helyezzük őket. A torta külsejét bevonjuk a maradék felvert Hulala habbal (nagyon jó vele dolgozni, a legjobb alapanyag, ne cseréljük másfajta tejszínre ha sütit akarunk bevonni és díszíteni!!), majd ízlésünk szerint díszítsük ki a tortát. Én habnyomóval díszítettem ki a habbal és a tetejére reszelt csokoládét szórtam.
Fogyasztás előtt mindenképpen tegyük a sütit legalább 2-3 órára hűtőbe, hogy a krém megszilárduljon!