Hozzávalók:
1 db megtisztított egész ponty
4-5 szelet füstölt szalonna bevagdosva
3 csapott teáskanál só
1,5 teáskanál őrölt pirospaprika
0,5 teáskanál őrölt feketebors
Köret:
párolt rizs és savanyúság
Elkészítés:
A megtisztított ponty fejét és farkát levágjuk, a testét pedig kb. 3-4 milliméterenként bevagdossuk (beirdaljuk) a haltest mindkét oldalán. A bevágásokra azért van szükség, hogy átvágjuk az ipszilon szálkákat és élvezetesebb legyen a hal fogyasztása. A bevágásokba beleszórjuk, majd beledörzsöljük az összekevert fűszereket, majd a hal belsejét is megszórjuk a fűszerkeverékkel . A bevagdosott füstölt szalonnaszeleteket belehelyezzük a hal testén ejtett bevágásokba, egy szeletet pedig a hal belsejébe is teszünk. A készre fűszerezett halat belehelyezzük egy tepsibe, vagy jénai tálba, alufóliával letakarjuk és puhára pároljuk (250 fokon kb. fél óra alatt). Ha a hal megpuhult, a fóliát levesszük és a fűszeres levével többször átlocsolva megpirítjuk a halat.
Párolt rizzsel és savanyúsággal tálaljuk.