Egyszerűen gluténmentes!

Főzzünk-e kétfélét, ha nem gluténérzékeny a gyerek?

2017.07.15 18:13

Ezen a kérdésen nagyon sokat gondolkodtam az elmúlt időszakban, de arra a válaszra jutottam, hogy nem feltétlenül. Több szempontból is át kellett gondolnom a dolgot.

Az első szempont az idő, amiből soha sincs elég, pláne egy tripla Duracell elemmel töltött, aktív totyogó mellett, aki még a mesét is állva (vagy szaladozás közben) nézi, és akinek az első gondolata reggeli után az, hogy menjünk ki szaladozni. Tehát a kétfelé főzés megoldhatatlan, ha csak éjjel nem maradok fent főzőcskézni, ami számomra kizárt, mert felnőtt létem ellenére igen nagy az alvásigényem.

A második dolog, ami miatt nemmel válaszoltam a kérdésre, az az ételek összetétele. Ha egy mentes edényben főzöm meg a húslevest, ha egy mentes tepsiben sütöm meg a rakott krumplit, vagy a húst krumplival, akkor az összetevők ugyanazok. Semmi nem változik, csak az előkészítésnél kell figyelni, hogy ne legyen babapiskóta vagy keksz a közelben. Mivel erre amúgy is figyelnem kell saját magam miatt ezért egyértelmű, hogy nem fogok külön készíteni ezekből az ételekből.

A főzelékeket már korábban is étkezési keményítővel sűrítettem, mert nekem egyszerűbb volt, ezért ez most is így maradt. A gyereknek semmi baja nem lesz, ha kukoricakeményítőt eszik, hiszen a kukoricát amúgy is szereti és fogyasztja is. A tésztaféléktől sem lesz semmi baja, ha nem búzalisztből készül (Persze a változatosság kedvéért szoktam neki főzni hagyományosat is, mert ez nem tart sokból. Természetesen külön erre szánt edényben!). A gluténmentes lisztek legtöbbje kukoricát, rizst, kölest esetleg hajdinát tartalmaz, de mivel ezeket egyébként is fogyasztja a gyerek és szerei is őket nem okoz gondot, ha ilyen lisztet használok.

FONTOS azonban az, hogy tartsuk be a hozzátáplálás szabályait!! Például olajos magvakat (lenmag, napraforgómag, stb.) tartalmazó liszteket, kenyereket ne használjunk addig, amíg nem lehet bevezetni az olajos magvakat a kicsi étrendjébe. Persze ezt követően már használhatjuk ezeket az alapanyagokat is.

FONTOS továbbá az is, hogy ne vonjuk meg a gyerektől a glutén tartalmú gabonákat. Készítsünk neki tízóraira vagy uzsonnára gabonapelyhet. Vegyünk neki rozskenyeret (nálunk apával közös rozskenyéren élnek). Adjunk neki hagyományos kiflit, zsömlét, néha egyéb péksüteményt. Kekszből és babapiskótából is mehet a hagyományos. Természetesen ezeket külön szekrényben tároljuk.

A lényeg tehát az, hogy a gyerek mindenből kapjon, ami neki szükséges. De attól, hogy gluténmentesen főzzük az ebédünket, és nem főzünk kétfélé, még ez teljesen megoldható a nap többi részében esedékes étkezések alkalmával.

Amire nagyon oda kell figyelni az az, hogy ha a gyerek feltette a kekszdarabkáját, vagy a rozskenyér végét a konyhakredencünkre, akkor azt jól takarítsuk le, mielőtt gluténmentes ételt kezdünk el főzni.  Sőt a gyakori kézmosás is elengedhetetlen.