Miután már meguntam, hogy mindig ugyanazt a kenyeret sütöm, így kikísérleteztem egy új receptet, amiből nagyon finom és jó állagú kenyeret lehet készíteni.
Hozzávalók: 160g Barbara lisztkeverék (kenyerekhez és kelt tésztékhoz való), 140g Old Millers Special univerzális lisztkeverék (TAC lisztje), 4g utifűmaghéj, 10g burgonyapehely, 2ek lenmagpehely, 1,5tk só, 1tk cukor, 2g porélesztő, 2 csipet szódabikarbóna, 2,5 dl víz+laktózmentes tej (fele-fele arányban), kb. 20ml olaj, pár csepp citromlé, 1 tojás (esetleg 1 ek puffasztott amarntot is lehet bele tenni, aki szereti, csak akkor egy picit több folyadék kellhet a tésztába). A szükséges folyadék mennyisége függhet a tojás méretétől. Én egy kicsi-közepes (bolti) méretű tojást használtam.
Elkészítés: A száraz hozzávalókat (a cukor és az élesztő kivételével) jó alaposan összekeverjük, hogy egy homogén lisztkeveréket kapjunk. A folyékony hozzávalókat összekeverjük, meglangyosítjuk (csak egy kicsit, hogy nehogy megfőjön a tojás benne!!!). Ebbe a lébe belekeverjük a cukrot és a porélesztőt, majd hagyjuk állni pár percig (5-10 perc), hogy az élesztő felfusson. (Ez egy újítás, mert a porélesztőt általában nem kell felfuttatni, de így jobb lesz a tésztánk állaga). Ha az élesztő fellfutott, akkor ezt a folyadékot hozzákeverjük a száraz hozzávalókhoz majd ha jól eldolgoztuk egy kiolajozott vagy sütőpapírral kibélelt szögletes sütőformába töltjük. A tetejét olajos kanállal szépen egyenletesre elsimítjuk, kicsit bevagdossuk, majd magvakat hintünk rá, amit belenyomkodhatunk a kanállal, mert akkor sütés után nem fognak leperegni róla.
A tésztát legalább egy órán át kelesztjük (ha lehet meleg helyen). Majd 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük. 200 fokon sütjök kb. 5-10 percig, majd 180 fokon sütjük tovább. Sütési idő összesen 40 perc, alsó felső sütés (nem légkeveréses) esetén. És íme a végeredmény!!