Nem vagyok nagy mézessüti rajongó, pláne, hogy cukrot alig ehetek. De a napokban nagyon megkívántam, mert persze mindig azt enné meg az ember amit nem ehet... na de már hogyne ehetnék!!! Elkészítem én magamnak! Igaz a mézet nem tudtam semmivel kiváltani, de azt leszámítva cukormentes :) Íme a végeredmény:
Hozzávalók:
Tésztához: 45 dkg Old Millers’ Special univerzális TAC lisztkeverék, 10-12 db pötty édesítőszer (ízlés szerint), 2 evőkanál méz, 1-1,5 dl laktózmentes tej, 1 tojás, 10 dkg margarin, 1 csomag Haas sütőpor.
Krémhez:3 púpozott evőkanál kukoricadara, 2,5 dl laktózmentes tej, rum és vanília aroma (ízlés szerint, én csak egy pici loccsantásnyit tettem bele mindkettőből), 10 dkg margarin, 10 db pötty édesítőszer, sárgabaracklekvár (én magas gyümölcstartalmú, diabetikusat használtam).
Mázhoz: 10 dkg étcsoki, 2 evőkanál olaj.
Elkészítés:
A mézet, tejet, margarint, sütőport, és az édesítőt gőz fölött egy nagyobb keverőtálban összefőzzük, amíg jól fel nem habosodik (ez kb. 5 perc). Aztán ezt a masszát összekeverjük a liszttel (nem kell várni, amíg kihűl, mehet egyből). A masszából jól gyúrható (viszonylag kemény) tésztát gyúrunk. Ha nem akar összeállni, tölthetünk hozzá még tejet, vagy ha túl híg, akkor egy kicsi liszttel lehet javítani az állagán. A tésztát jól átdolgozzuk, majd 4 db. egyforma kis cipót formálunk belőle. Ezekből vékony lapokat nyújtunk (nem lesznek nagyon nagyok), majd egy közepes tepsi hátoldalát megolajozva azon sütjük. 180 fokon kb. 10 perc alatt kész, lehet látni, hogy szépen megbarnul a teteje. Azért kell a tepsi hátoldalán és nem benne sütni, mert a tészta könnyen törik és a lapot nem tudnánk belőle egyben kivenni. Így viszont könnyen le lehet a tepsi hátáról csúsztatni. Ha mind a 4 kész, félretesszük őket hűlni.
A krémhez összekeverjük a tejet, a kukoricadarát, az aromákat és az édesítőszert majd feltesszük főni. Sűrű tejbegríz állagú masszát főzünk belőle. Így forrón beletesszük a margarint és simára keverjük. Ezt is hűlni hagyjuk (így még sűrűsödni fog).
Ha minden langyosra hűlt, akkor az első lapra rákenjük a krém felét, majd ráhelyezzük a következő lapot, amire rákenjük a baracklekvárt (én nem mértem ki a 10 dkg lekvárt, csak vettem az üvegből és addig raktam, hogy jól befedje a lapot mindenhol). Erre jön a következő lap, majd a krém másik fele. A legfelső lapra pedig jön a csokimáz. Gőz fölött felolvasztjuk a csokit 2 evőkanál olajjal és még melegen a süti tetejére kenjük. Én villával húzogattam bele csíkokat, de ha valaki szép simára tudja kenni, az is nagyon szép!
Ezután a kész sütit hűtőbe tesszük. Pár óra múlva már óvatosan szeletelhető. Ilyenkor még ropogós, de én azt kifejezetten szeretem!