Mindenkinek nagy probléma, ha gluténérzékeny van a családban, hogy hogyan oldjuk meg a főzést az ünnepek alatt. Ünnepek tájékán napokat töltünk a konyhában azért, hogy mindenkinek a kedvére tehessünk. Ráadáaul valami gléuténmenteset is kellene készíteni, hogy mindenki tudja élvezni húsvétot. Én azt találtam ki, hogy ha már főzünk, találjunk ki olyan ételeket amit az egész család megehet és nem kell külön főzni senkire :) Miért is ne ehetne az egész család gluténmentes ételt? Nem lehetetlen! Íme egy menüvariáció amit bátran elkészíthetünk, mert biztosan nagy sikere lesz: húsleves, fasírt rúd és a desszert, csokis piskótatekercs.
A leggyakoribb kérdés, mit is tegyünk a levesbe tészta helyett? Hát TÉSZTÁT!! A Pasta d'oro tészták kizárólag kukoricalisztből készülnek, nagyon finomak, és viszonylag olcsók (én a legutóbb 390 Ft-ért vetem egy normál csomagot).
A gluténmentes fasírt recepje: (úgy készül mint egy hagyományos fasírt, csak a kenyér helyett krumplit tartalmaz)
Hozzávalók: 500g darálthús, 500g reszelt krumpli, 7 kisebb tojás, 4 kiskanál só, 2-3 csipet paprika, 2 csipet bors, 4 kisebb gerezd fokhagyma, 1-evőkanál burgonyapehely (bármelyik biobpoltban lehet kapni, és nem drága).
Elkészítés: Felteszünk főni 4 db tojást, ez lesz majd a fasírt tölteléke. Amíg fő, közben a darált húst, a reszelt krumplit, 3 db tojást, a zúzott fokhagymát és a fűszereket egy tálban jól összedolgozzuk. A reszelt krumpli elég sok levet ereszt ezért mielőtt összekeverjük a többi összetevővel kinyomkodjuk a levét. Kóstolás után még lehet ízlés szerint fűszerezni az összekevert masszát. Egy közepes méretű tepsibe öntünk pár kanálnyi olajat, majd rudat formálunk a fasírtmasszából úgy, hogy a megpucolt főttojásokat középre belehelyezzük. A megformált fasírtrudat megszórjuk burgolyapehellyel, és 200 fokos sütőben kb. 1,5 óra alatt készre sütjük.