A sikeres kenyérsütés után jött a következő probléma: mit ehetek a kenyérrel? Ez azért okozott nagy fejtörést, mert laktózintoleranciám is van, ráadásul candida hajlamom miatt cukrot sem fogyaszthatok (persze nagyon ritkán szoktam).... Na igen, a baj nem jár egyedül. Ekkor jött az ötlet, hogy letöltöm a garantáltan gluténmentes termékek listáját (liszterzekeny.hu/tiki-index.php?page=GM+%C3%A9lelmiszerek+list%C3%A1i) és elkezdek szemezgetni mi az ami megfelel számomra. A lista átböngészése után elkezdtem felkutatni a különböző boltokat, ahol be tudok vásárolni. A legtöbb termék amit addig fogyasztottam természetesen nem volt megfelelő a diétában úgyhogy teljesen át kellett alakítanom a vásárlási szokásaimat. Laktózmentes tejtermékek, gluténmentes szendvicsfeltétek, kolbász, virsli és a többi. Boltról-boltra jártam mire rájöttem mit, hol érdemes megvenni. Azt vettem észre, hogy szinte minden boltban lehet valami olyat kapni ami jó a diétához, csak addig nem vettem észre. Valószínűleg változtak a szabályok, mert már olyan termékekre is rá van írva, hogy laktóz és/vagy gluténmentes, amin eddig nem volt rajta. Én ennek persze nagyon megörültem.
Voltak azért olyan dolgok, amiket nem kellett volna megváltoztatnom, mert a főzelékeket például már a betegségem előtt étkezési keményítővel sűrítettem, vagy a zöldség saját összepürésített masszájával. De amikor észrevettem, hogy az addig használt étkezési leményítőn rajta a felirat: "GLUTÉNT TARTALMAZHAT!" akkor leesett az állam....Nyomban meg is néztem egy korábbi dobozt és addig ez a felirat nem volt rajta....Na ezután tüzetesebben megnéztem a boltban mit is veszek és egy másik márkájú keményítőre tértem át.
A válogatás közepette észrevettem, hogy egy hagyományos élelmiszerboltban is lehet kapni például kukoricalisztet és darát. Addig ez fel sem tűnt, mert nem figyeltem az ilyen apróságokat. Pedig a kukoricalisztből milyen finom palacsintát lehet sütni! :) Az első sikerem a cukrászkodásban is ezzel volt (lásd korábbi bejegyzés). Sajnos a kenyérsütésben még nem sikerült sikerrel használnom, mert nagyon száraz lesz tőle a kenyér. De ha valamilyen palacsintát készítünk akkor ahhoz tökéletes. Bár ez a palacsintatészta is kiszárad egy kicsit másnapra, de frissen olyan finom, hogy nem lesz ideje megérni a másnapot :) Ha mégis akkor csak meg kell melegíteni másnap és kész. Garantáltan ízleni fog mindenkinek egy ilyen finom palacsinta vacsi, vagy délutáni nasi :) A kukoricaliszt egy viszonylag olcsó gluténmentes lisztféle, kilója 200-300 Ft között mozog, attól függ, hogy hol vásárolja az ember (én a Spar-ban szoktam). Sajnos a boltok többségében a búzalisztek mellett tartják, úgyhogy jól meg kell nézni, nem szakadt-e a zacskója. Én a kis paranoiám miatt felbontás előtt lemosom a zacskó külsejét, nem bízok semmit a véletlenre! :) Ha egyszerre többet veszünk akkor célszerű hűvös helyen tartani, mert a melegben könnyen megbogarasodik. Ez sajnos tapasztalat, ugyanis nincs spajzom. Azóta a nagyobb mennyiséget a hűtőben tartom.
Ajánlott üzletek ahol sok olyan terméket lehet kapni ami laktóz és/vagy gluténmentes (prioritási sorrendben) : Aldi, Lidl, Spar és InterSpar, Tesco, Real, CBA