Egyszerűen gluténmentes!

péksütemény élmény (mákos búrkifli)

2014.10.18 15:27

Most nagyon vágytam valamilyen péksüteményre, ezért eldöntöttem, hogy sütök búrkiflit, ami az egyik kedvencem!

Hozzávalók: 4 dkg kukoricaliszt, 5 dkg rizsliszt, 3,5 dkg burgonyakeményítő, 1 dkg utifűmaghéj, ¼ teáskanál guarmagliszt, 1 dl laktózmentes joghurt, 1 dl laktózmentes tej, 1/4 csomag friss élesztő, 4 dkg olvasztott vaj, 1 tojás (sárgája a tésztába, fehérje a lekenéshez), 2 evőkanál édesítőszer, fél teáskanál só

töltelékhez: 8 dkg mák, 1 evőkanál kukoricadara, fél citrom reszelt héja, 1 dl tej, 6 evőkanál édesítőszer

Elkészítés: a liszteket kimérjük, és homogén lisztkeverékké dolgozzuk össze ( a keményítők eléggé összetapadnak, azt kell jól elkeverni, szétnyomkodni.) A tejet és a joghurtot összekeverjük, meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztkeverékhez hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd a tejes élesztős masszát apródonként adagolva kézi robotgéppel simára dagasztjuk (lehet, hogy nem kell az egész folyadék, ragacsos, de éppen nem folyós masszát kell kapnunk). ezt félre tesszük pihenni, amíg a tölteléket elkészítjük. Ezalatt a lisztek jól megszívják magukat és a tészta sűrűsödni fog.

A mákot ledaráljuk, majd összekeverjük az édesítővel, a kukoricadarával és az 1 dl felmelegített tejhez öntjük. Folyamatos kevergetés mellett sűrű masszát főzünk belőle, amit hűlni hagyunk.

A tésztát jól meglisztezett (én kukoricalisztet használtam) gyúrótáblán összegyúrjuk egy homogén gömbbé. Ne spóroljunk a kukoricaliszttel, mert itt még vesz fel lisztet a tészta. Egy puha könnyen nyújtható tésztát kell kapnunk. A tésztát egy nagy téglalapra kinyújtjuk, majd 6 db kisebb téglalapra vágjuk fel. A kihűlt máktölteléket hosszában egy csíkban a téglalapok közepére rakjuk, majd összehajtogatjuk, és patkóformákat készítünk, és azt enyhén meglapítjuk. Figyeljünk ara, hogy a tészta illesztése az alsó oldalon legyen, hogy ne nyíljon szét majd a tészta, sütés közben. Sütőpapírral bélelt (vagy kivajazott) tepsibe tesszük, majd a tetejüket lekenjük cukros mézes tojásfehérjével. Az édesítés el is maradhat, én azért tettem bele, mert a tészta nem volt túl édes. Sütés: 170 fokon 20-25 percig (légkeverésesen hamarabb kész).

A végeredmény egy puha, foszlós tésztájú kifli, isteni máktöltelékkel!!!!