A gluténmenes gombóc elkészítése nagy fejtörést okozott nekem, de sikerült kikísérleteznem egy finom receptet. Pont olyan ízélmény, mint a hagyományos, csak egy picit keményebb a tésztája.
Hozzávalók (kb. 15-20 darabhoz):
290 g meghámozott krumpli, 150 g fehér rizsliszt (ez lehet kicsit kevesebb is, a krumppli víztartalmátől függ), 1 db tojás, fél üveg szilvabefőtt, vagy 6 szem friss szilva, kb. 1 evőkanál cukor (vagy édesítőszer), pici fahéj, kb. 2-3 marék zsemlemorzsa (megmaradt házi készítésű kenyérből, összetörve, így sokkal olcsóbb!!)
Elkészítés:
A félbevágott szivákat lecsepegtetjük és fahéjas cukorban megforgatjuk. A krumplit apró kockákra vágjuk, majd megfőzzük sós vízben. A megfőtt krumplit leszűrjük, összetörjük, majd langyosra hűtjük. Hozzáadjuk a lisztet és a tojást, majd egy tálban jól formálható tésztát gyúrunk belőle. Ezt lisztezett gyúrótáblára tesszük majd elnyújtjuk (kb. fél cm vastagra). Ezután kis kockákra vagdossuk fel a tésztánkat (akkorára amekkorába a fél szikvákat bele tudjuk csomagolni, szilvanagyságtól függ). Nekem kisebb és nagyobb gombóckák is lettek.
Ha minden tésztát felhasználtunk és készen vannak a gombócaink akkor egy mélyebb lábasban sós vizet forralunk. Amíg felforr a víz, addig egy serpenyőben kevés olajon (kb 2-3 evőkanálnyi) halványbarnára pirítjuk a zsemlemorzsát. Amint ez kész, a gombócokat a már forrásban lévő vízbe helyezzük és kifőzzük. A gombócok kezdetben leülnek az edény aljára, majd feljönnek a víz tetejére. A feljövetel után még kb. 5 percig főzzük majd kiszedjük és egyből megforgatjuk a pirított zsemlemorzsában.
Íme a végeremény: