A kenyér egy alap élelmiszer amelyből, valljuk be, a készen kaphazó gluténmentes verziók némelyike szinte ehetetlen.... sok gluténérzékeny számára gondot okoz, hogy egy igazi, finom, kenyér állagú és ízű kenyeret süssön vagy vásároljon. Eddig csak írtam a kenyérről, de most meg is mutatom, hogy én milyet szoktam sütni. Az íze és az állaga isteni!! Igazi kenyér élményt nyújt, és a legjobb, hogy nem csak sütőformában, hanem kenyérsütő gépben is elkészíthető. Igaz 2 nap után már elég száraz lesz, de akkor ki szoktam kenni egy serpenyőt pici olajjal (én olivaojallal szeretem a legjobban!!) és abban megpirítom. Be kell vallanom, hogy ilyen finom pirítóst még életemben nem ettem! :)
Ez a kenyér a Táplálék Allergia Centrum Old Millers' Special Univerzális Lisztkeverékéből készült, a csomagolás hátoldalán található recept alapján. Annyit módosítottam, hogy egy evőkanálnyi lisztet egy evőkanálnyi lenmagpehellyel helyettesítettem. Azóta minidg így csinálom, mert sokkal finomabb és rostban is gazdagabb. (Tipp: ha sütőformában sütjük, akkor a tészta tetejét olajos kanállal kel elsímítani.)
Először megijedtem, hogy a hozzávalókat megvásárolva biztosan nagyon drága lesz a kenyér. De tévedtem! Ez a kenyér otthon elkészítve mindössze 350 Ft-ba kerül (kb. 420 g).
Az utifű maghéjról: a gluténmentes táplálkozásban nagyon fontos a rostpótlás, ezért tegyünk minden tésztába utifű maghéjat (Psyllium husk). Elsőre nagyon drágának tűnik, mert 200g 1700 Ft, de egy kenyérbe mindössze 4g kell belőle. Ahogy én tapasztaltam, egy 200g-os kiszerelés kb. fél évig elég (pedig én nem csak a kenyérhez használom, hanem más tésztákba is teszek belőle).




