Egyszerűen gluténmentes!

Blog

Gluténmentes kenyér

2014.05.09 18:47

A kenyér egy alap élelmiszer amelyből, valljuk be, a készen kaphazó gluténmentes verziók némelyike szinte ehetetlen.... sok gluténérzékeny számára gondot okoz, hogy egy igazi, finom, kenyér állagú és ízű kenyeret süssön vagy vásároljon. Eddig csak írtam a kenyérről, de most meg is mutatom, hogy én milyet szoktam sütni. Az íze és az állaga isteni!! Igazi kenyér élményt nyújt, és a legjobb, hogy nem csak sütőformában, hanem kenyérsütő gépben is elkészíthető. Igaz 2 nap után már elég száraz lesz, de akkor ki szoktam kenni egy serpenyőt pici olajjal (én olivaojallal szeretem a legjobban!!) és abban megpirítom. Be kell vallanom, hogy  ilyen finom pirítóst még életemben nem ettem! :)

Ez a kenyér a Táplálék Allergia Centrum Old Millers' Special Univerzális Lisztkeverékéből készült, a csomagolás hátoldalán található recept alapján. Annyit módosítottam, hogy egy evőkanálnyi lisztet egy evőkanálnyi lenmagpehellyel helyettesítettem. Azóta minidg így csinálom, mert sokkal finomabb és rostban is gazdagabb. (Tipp: ha sütőformában sütjük, akkor a tészta tetejét olajos kanállal kel elsímítani.)

Először megijedtem, hogy a hozzávalókat megvásárolva biztosan nagyon drága lesz a kenyér. De tévedtem! Ez a kenyér otthon elkészítve mindössze 350 Ft-ba kerül (kb. 420 g).

Az utifű maghéjról: a gluténmentes táplálkozásban nagyon fontos a rostpótlás, ezért tegyünk minden tésztába utifű maghéjat (Psyllium husk). Elsőre nagyon drágának tűnik, mert 200g 1700 Ft, de egy kenyérbe mindössze 4g kell belőle. Ahogy én tapasztaltam, egy 200g-os kiszerelés kb. fél évig elég (pedig én nem csak a kenyérhez használom, hanem más tésztákba is teszek belőle).

Gyümölcstorta

2014.05.04 13:21

Íme, egy nagyon finom gluténmentes gyümölcstorta!

A gyümölcstorta egy egyszerű de nagyszerű sütemény, amit úgy gluténmentesítettem, hogy a Kecskeméti baracktorta alapját ( www.zilakavehaz.hu/cukraszat/orszag-tortaja/2011-kecskemeti-barackos-kolestorta/  ) sütöttem meg alá. Ez egy köleses alap, és nagyon egyszerű elkészíteni! Én a receptben megadott hozzávalók kétharmadával dolgoztam, mert az eredeti receptben a maradék egyharmad a krémhez kell. Annyit módosítottam csak a recepten, hogy a sima tej helyett laktózmenteset használtam, a cukor helyett pedig édesítőszert (1 evőkanál cukor = 1 evőkanál édesítőszer).

A tortaalapra főztem két csomag vabíliapudingot (csak 8 dl tejjel), majd langyosan rákentem. A pudingra ráraktam a gyümölcsöket és a csomagoláson található recept szerint elkészített tortazselét  (ebből is 2 csonagot használtam) és kanalanként ráöntötem. Ezután 1-2 órára hűtőbe tettem és nagyon szépen lehetett szeletelni.

Hogy készítsünk finom és olcsó gluténmentes pizzát? Nagyon egyszerű!!! Íme a zseniális eredmény!

Virslis kukoricás pizza.

Hozzávalók: tészta: 100g kukoricalisz, 200g héjában főtt krumpli (kb. 2 közepes db), 150g rizsliszt, egy púpozott teáskanál porélesztő, 1 kávéskanál cukor, 1 teáskanál só, 2 evőkanál oliva olaj (vagy napraforgó olaj), 2-3 dl víz (kb. egy vizes pohárnyi), oregano. Pizza szósz: 2-3 dl paradicsomlé, 1 teáskanál olaj, 1 kisebb fej fokhagyma, egy pici fej vöröshagyma, fél teáskanál házi delikát (lásd korábbi bejegyzés), fél teáskanál darált pritamin paprika, 1 kávéskanál oragano. Feltét: 4-5 db virsli, 2-3 marék főtt, morzsolt kukorica,  200-300g reszelt sajt (Az Aldiban kapható laktózmentes Gouda sajt én azt használtam). Természetesen bármilyen más feltéttel is elkészíthető!.

Elkészítés: Elsőnek a szószt készítjük el, mert abban az ízeknek jól össze kell érnie. Összekeverjük a paradicsomlevet, az apróra vágott fokhagymát és vöröshagymát, az olajat, a delikátot, a paprikát  és az oreganot, majd egy kicsit összeturmixoljuk. Ezt a szószt hűtőbe tesszük, amíg a pizza többi részét készítjük el.

Tészta: A krumplit héjában megfőzzük, majd meghámozzuk és összetörve meghűtjük (fontos, hogy jól kihűtsük és ne keverjük melegen a liszthez!). Ha kihűlt akkor összedolgozzuk a tészta hozzávalóit. Annyi vizet töltsünk hozzá, amennyivel még kanállal keverhető, de viszonylag sűrű tésztát kapunk.

A tésztát 1 órán át kelesztjük, közben pedig elkészítjük a feltéteket. A kukoricát megfőzzük, a virslit felkarikázzuk, a sajtot pedig lereszeljük.

Ha a tészta szépen megkelt, egy sütőpapírral bélelt nagyobb tepsibe tesszük, majd kezdetben kézzel, majd olajos kanállal szétnyomkodjuk és elsimogatjuk a tepsiben. A tetejét megszórjuk oreganoval, majd 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük 5-6 percre. Aztán kivesszük, majd  rákenjük a pizzaszószt, rátesszük a virslit, a kukoricát, majd végül a sajtot és mehet a sütőbe további 30 percre. Ha a sajt jól megpirult a tetején akkor kész is.

Ha frissen fogyasztjuk akkor a tésztája kicsit puha, mállós, bár széle ropogós. De ha hagyjuk kicsit meglangyosodni isteni fincsi!! Én másnap is ezt ettem és másnap még jobban ízlett, mint frissen :)

Néhány konkrétum, hogy én mit honnan szerzek be. Ez természetesen nem a teljes lista, még bővítem! :)

Élelmiszer: Ár: Beszerzés: Használat:
burgonyapehely 500-600Ft/500g Bio boltok, Diétázók boltja, TAC
kenyérbe, panírozáshoz

 
csokoládé (tej, ét, fehér, tört és egész mogyorós) kb. 250Ft Aldi

nassolni (NAGYON FINCSI és fruktózzal van édesítve)


 
gluténmentes lisztkeverék (Free from) 999Ft Spar

panírozáshoz, sütemények készítéséhez (pl. bejgli), általánosan liszként bármihez

 
kukoricadara 105 Ft/500g élelmiszerboltban (pl. Coop, Spar, Tesco) tejbegríz, puliszka, sütik

 
kukoricaliszt 200-30 Ft nagyobb élelmiszerboltban (pl. Spar, Tesco)

palacsintasütés, húspanírozás, mártás sűrítés

 
kukoricapehely 699Ft dm

müzlibe, összeaprítva  panírozáshoz, vagy kenyérbe



 
Old Millers' Special univerzális lisztkeverék 890 Ft/kg Táplálék Allergia Centrum (TAC)

kenyérsütés


 
lenmagpehely/zúzott lenmag   Bioboltok/ TAC/Diétázók boltja

müzlibe, kenyérbe, sütibe (nagyon jó rostforrás és finom)

 
párizsi (efef) kb. 600 Ft/kg Aldi, Tesco, InterSpar

szendvicskészítéshez, rántani, vagy sütni (a legfinomabb pírárizsi amit eddig valaha ettem!!)

 
pudingpor (Haas) kb. 130Ft/csomag a legtöbb élelmiszerboltban kapható

sima puding készítéséhez, süteményekhez

 
szendvicsfeltétek (sonka, párizsi, kolbász, túristaszalámi) 200-500Ft Aldi szendvics készítéshez, kenyérre rátenni reggelire vagy vacsorára

 
szafaládé 699Ft Aldi

sütni, főzni

 
virsli 700-900Ft Aldi, Lidl

salátákhoz, sütni, főzni, grillezni

 
száraztészta (Pasta d'oro) 390Ft/500g Diétázók boltja (Debrecen), Tesco, TAC

minden féle tésztás ételhez, levesbetét, penne, fusili, csiga….stb. (a diétázók boltjában a legolcsóbb!)

 

Csokis tejszínes torta

2014.04.22 18:26

Egy szülinap nem telhet el torta nélkül. Ezt bizony nehéz gluténmentesen megoldani. Esetleg ha van lehetőségünk akkor rendelhetünk, de nem biztos, hogy van a közelben olyan cukrászda amelyik vállalja gluténmentes torták készítését. Ha mégis, akkor azok bizony nagyon drágák. Én most annak szeretnék ezzel a recepttel segíteni, aki nem akar, vagy nem tud tortát rendelni és inkább szeretné otthon elkészíteni,  olcsón és finoman!! (Ez a finomság kb. 1200 Ft- ba kerül).

Hozzávalók: Piskótához: 6 tojás, 10 csapott evőkanál cukor vagy édesítőszer, 10 evőkanál rizsliszt, 2 evőkanál étkezési keményítő, fél csomag sütőpor, 6 evőkanál hideg víz, Krémhez: 250g margarin, 1 csomag vaniliás pudingpor, 2 evőkanál natúr kakaópor, 5 csapott evőkanál cukor vagy édesítőszer, 4 dl tej, 5 evőkanál felvert Hulala hab (növnyi alapú cukrászati krém), díszítéshez kb. 2 dl Hulala hab, egy pici reszelt csokoládé a díszítéshez.

Elkészítés: A piskótát hagyományos módon készítjük el. A lisztet, az étkezési keményítőt és a sütőport alaposan összekeverjük, hogy ne maradjon csomós a keményítő miatt (ez lesz a száraz összetevőnk).  A 6 tojás sárgáját és fehérjét szétválasztjuk, a sárgáját kikeverjük az édesítőszerrel jó habosra. A fehérjét habverővel felverjük (minnél keményebb a hab annál jobb). A száraz összetevőtek amiket korábban összekevertünk beletesszük a sárgájához, elkeverjük, majd a végén beleforgatjuk a tojásfehérje felvert habját. A masszánkat kivajazott kilisztezett tepsibe öntjük, majd 200 fokon kb. 20 percig sütjük.

A megsült piskótánkat (én nagy négyzet alakú tepsiben sütüttem), 4 kis négyzetre vágjuk. Mindenki tetszés szerint vághatja, lehet téglalpot is készíteni, vagy akár formát faragni belőle. De mindenképpen óvatosak legyünk, mert a piskóta nagyon morzsálódós, könnyen törik.

Amíg a piskóta hűl a krémhez feltesszük melegedni a tej felét egy lábasban. A pudingport, a kakót és az édesítőt összekeverjük, majd a tej másik felével csomómentesre keverjük. Ha a tej megmelegedett, a kakós masszát beletöltjük a lábasba és folytonos kevergetés mellett sűrűre főzzük. Mikor már sűrű, beleolvasztjuk a margarint, kicsit összerottyantjuk és kész. Ezt is hűlni hagyjuk, hogy még sűrűsödjön. Közben néha megkeverhetjük (legyünk türelemmel, mert fontos, hogy jól kihűljön a krém, különben kifolyik és nem lehet a piskótába kenni rendesen). A kihűlt krémhez hozzákeverjük az 5 evőkanál felvert Hulala habot (ezt egybként el is hagyhatjuk, nélküle is használható a krém, csak akkor csokisabb marad, olyan lesz mint a korábbi bejegyzésben a csokis piskótatekercsnél), majd a tortalapokat egyesével megkenjük ezzel a krémmel és egymásra helyezzük őket. A torta külsejét bevonjuk a maradék felvert Hulala habbal (nagyon jó vele dolgozni, a legjobb alapanyag, ne cseréljük másfajta tejszínre ha sütit akarunk bevonni és díszíteni!!), majd ízlésünk szerint díszítsük ki a tortát. Én habnyomóval díszítettem ki a habbal és a tetejére reszelt csokoládét szórtam.

Fogyasztás előtt mindenképpen tegyük a sütit legalább 2-3 órára hűtőbe, hogy a krém megszilárduljon!

 

Jó hírem van a Debrecenben és környékén élő ételallergiásoknak és cukorbetegeknek: már a városban is van olyan speciális bolt, ahol tudunk vásárolni. A Kandia utca végén van az üzlet, bár megtalálni sajnos nem olyan egyszerű, mert nem az utcafronton van a bolt, hanem kicsit beljebb, ráadásul kirakat és feltűnő felirat sincs, csak az ajtón a Mester Család logója, illetve egy áthúzott búzakalász látható, de ha egyszer ellátogatunk oda, mindig itt akarunk majd vásárolni.  Az üzlet a gluténmentes élelmiszereket gyártó Mester Család márka hivatalos elárusítóhelye.

Ajánlom mindenkinek a figyelmébe! A lehető legjobb, legolcsóbb és legnagyobb választékot biztosító bolt amivel eddig találkoztam! :) Itt aztán tényleg mindent meg lehet venni olcsón!

mestercsalad.hu/page61.php

 

Mindenkinek nagy probléma, ha gluténérzékeny van a családban, hogy hogyan oldjuk meg a főzést az ünnepek alatt. Ünnepek tájékán napokat töltünk a konyhában azért, hogy mindenkinek a kedvére tehessünk. Ráadáaul valami gléuténmenteset is kellene készíteni, hogy mindenki tudja élvezni  húsvétot. Én azt találtam ki, hogy ha már főzünk, találjunk ki olyan ételeket amit az egész család megehet és nem kell külön főzni senkire :) Miért is ne ehetne az egész család gluténmentes ételt? Nem lehetetlen! Íme egy menüvariáció amit bátran elkészíthetünk, mert biztosan nagy sikere lesz: húsleves, fasírt rúd és a desszert, csokis piskótatekercs.

A leggyakoribb kérdés, mit is tegyünk a levesbe tészta helyett? Hát TÉSZTÁT!! A Pasta d'oro tészták kizárólag kukoricalisztből készülnek, nagyon finomak, és viszonylag olcsók (én a legutóbb 390 Ft-ért vetem egy normál csomagot).

A gluténmentes fasírt recepje: (úgy készül mint egy hagyományos fasírt, csak a kenyér helyett krumplit tartalmaz)

Hozzávalók: 500g darálthús, 500g reszelt krumpli, 7 kisebb tojás, 4 kiskanál só, 2-3 csipet paprika, 2 csipet bors, 4  kisebb gerezd fokhagyma, 1-evőkanál burgonyapehely (bármelyik biobpoltban lehet kapni, és nem drága).

Elkészítés: Felteszünk főni 4 db tojást, ez lesz majd a fasírt tölteléke.  Amíg fő, közben a darált húst, a reszelt krumplit, 3 db tojást, a zúzott fokhagymát  és a fűszereket egy tálban jól összedolgozzuk. A reszelt krumpli elég sok levet ereszt ezért mielőtt összekeverjük a többi összetevővel kinyomkodjuk a levét. Kóstolás után még lehet ízlés szerint fűszerezni az összekevert masszát. Egy közepes méretű tepsibe öntünk pár kanálnyi olajat, majd rudat formálunk a fasírtmasszából úgy, hogy a megpucolt főttojásokat középre belehelyezzük. A megformált fasírtrudat megszórjuk burgolyapehellyel, és 200 fokos sütőben kb. 1,5 óra alatt készre sütjük.

Ha gluténmentes étrendről van szó akkor a hús krumplival egy alap fogásnak számít. Itt egy ötlet, hogy hogyan dobjuk fel az eddigi esetleg már unalmassá vált receptjeinket.

Hozzávalók 4 személyre: 4 kisebb pulykacomb (lehet szárny is, csak az zsírosabb), 1 kg krumpli, 4 közepes gerezd fokhagyma, olaj/zsír, só, 3 csipet kakukkfű, 2 kis csipet rozmaring (nagyon erős az íze, ezért vigyázzunk az adagolással), pici őrölt pirospaprika

Elkészítés: Egy nagyobb tepsi aljába olajat/zsírt öntünk (egy vékony rétegben legyen az alján). Megsózzuk a tepsi alját, majd beletesszük a pulykacombokat. Fokhagyma nyomóval rányomjuk a húsra a fokhagymát, megszórjuk a fűszerekkel (só, rozmaring, kakukkfű, paprika), kb egy csésze vizet töltünk rá, majd alufóliával lefedjük. 200 fokon sütjük a sütőben kb 1,5-2 órán át. Közben náha kivesszük és a levével meglocsoljuk a húsokat. Ha nem elég sós akkor sózzuk, ha kevés a víz alatta akkor azt pótoljuk. Akkor lesz jól átsülve a hús, ha a villa már a csont mellett is könnyen belemegy a húsba. Ha a hús puha akkor kivesszük a tepsiből egy tányéra. A felszeletelt krumplit beletesszük a tepsibe (én fél-karikákra szoktam szeletelni), megsózzuk, töltünk rá egy kis vizet és fólia nélkül betesszük a sütőbe sülni. Ha a teteje megpirult, kivesszük és megkeverjük a krumplit, majd tovább pirítjuk. Ha már majdnem kész a krumpli, ráhelyezzük a húsokat és együtt pirítjuk amíg szép ropogós nem lesz a hús bőre.

Végre rászántam magam és kipróbáltam kukoricadarából a tejbegrízt. Teljességgel hihetetlen, de még finomabb mint búzadarából!!!  :)

A sikeres kenyérsütés után jött a következő probléma: mit ehetek a kenyérrel? Ez azért okozott nagy fejtörést, mert laktózintoleranciám is van, ráadásul candida hajlamom miatt cukrot sem fogyaszthatok (persze nagyon ritkán szoktam).... Na igen, a baj nem jár egyedül. Ekkor jött az ötlet, hogy letöltöm a garantáltan gluténmentes termékek listáját (liszterzekeny.hu/tiki-index.php?page=GM+%C3%A9lelmiszerek+list%C3%A1i) és elkezdek szemezgetni mi az ami megfelel számomra. A lista átböngészése után elkezdtem felkutatni a különböző boltokat, ahol be tudok vásárolni. A legtöbb termék amit addig fogyasztottam természetesen nem volt megfelelő a diétában úgyhogy teljesen át kellett alakítanom a vásárlási szokásaimat. Laktózmentes tejtermékek, gluténmentes szendvicsfeltétek, kolbász, virsli és a többi. Boltról-boltra jártam mire rájöttem mit, hol érdemes megvenni. Azt vettem észre, hogy szinte minden boltban lehet valami olyat kapni ami jó a diétához, csak addig nem vettem észre. Valószínűleg változtak a szabályok, mert már olyan termékekre is rá van írva, hogy laktóz és/vagy gluténmentes, amin eddig nem volt rajta. Én ennek persze nagyon megörültem.

Voltak azért olyan dolgok, amiket nem kellett volna megváltoztatnom, mert a főzelékeket például már a betegségem előtt étkezési keményítővel sűrítettem, vagy a zöldség saját összepürésített masszájával. De amikor észrevettem, hogy az addig használt étkezési leményítőn rajta a felirat: "GLUTÉNT TARTALMAZHAT!" akkor leesett az állam....Nyomban meg is néztem egy korábbi dobozt és addig ez a felirat nem volt rajta....Na ezután tüzetesebben megnéztem a boltban mit is veszek és egy másik márkájú keményítőre tértem át.

A válogatás közepette észrevettem, hogy egy hagyományos élelmiszerboltban is lehet kapni például kukoricalisztet és darát. Addig ez fel sem tűnt, mert nem figyeltem az ilyen apróságokat. Pedig a kukoricalisztből milyen finom palacsintát lehet sütni! :) Az első sikerem a cukrászkodásban is ezzel volt (lásd korábbi bejegyzés). Sajnos a kenyérsütésben még nem sikerült sikerrel használnom, mert nagyon száraz lesz tőle a kenyér. De ha valamilyen palacsintát készítünk akkor ahhoz tökéletes. Bár ez a palacsintatészta is kiszárad egy kicsit másnapra, de frissen olyan finom, hogy nem lesz ideje megérni a másnapot :) Ha mégis akkor csak meg kell melegíteni másnap és kész. Garantáltan ízleni fog mindenkinek egy ilyen finom palacsinta vacsi, vagy délutáni nasi :) A kukoricaliszt egy viszonylag olcsó gluténmentes lisztféle, kilója 200-300 Ft között mozog, attól függ, hogy hol vásárolja az ember (én a Spar-ban szoktam). Sajnos a boltok többségében a búzalisztek mellett tartják, úgyhogy jól meg kell nézni, nem szakadt-e a zacskója. Én a kis paranoiám miatt felbontás előtt lemosom a zacskó külsejét, nem bízok semmit a véletlenre! :) Ha egyszerre többet veszünk akkor célszerű hűvös helyen tartani, mert a melegben könnyen megbogarasodik. Ez sajnos tapasztalat, ugyanis nincs spajzom. Azóta a nagyobb mennyiséget a hűtőben tartom.

Ajánlott üzletek ahol sok olyan terméket lehet kapni ami laktóz és/vagy gluténmentes (prioritási sorrendben) : Aldi, Lidl, Spar és InterSpar, Tesco, Real, CBA

<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>