Egyszerűen gluténmentes!

Blog

Az első lépéseknél ezt a kérdést nagyon sokszor feltettem magamnak. Hatalmas problémát jelentett nekem, hogy mit és honnan tudok beszerezni, mert rá kellett jönnöm, hogy minden ami a nagy bevásárlóközpontokban kapható méregdrága és van ami szinte ehetetlen.

Az első nagy nyomot hagyott rossz élményem a legelső előre csomagolt gluténmentes kenyerem megvásárlása volt. Kiválasztottam egy viszonylag olcsó csomagolt gluténmentes kenyeret (400g-800Ft, márkát sajnos nem írhatok). Nagy várakozással bontottam ki az előtte két hétig puffasztott rizsen élő időszak után. Aztán jött a hatalmas csalódás....Konkrétan ehetetlen volt, pedig nekem aztán sokminden lemegy a torkomon.

Volt persze pozitív élményem is, mégpedig a boltokban kapható csokival bevont puffasztott rizzsel! Nagyon fincsi!!! Csak sajnos igen drága nassolni valónak bizonyult. Akkor döntöttem el, hogy én bizony otthon fogok mindent elkészteni amit csak lehet. Miért ne süthetnék magamnak kenyeret? Miért ne vonhatnám be én otthon a puffasztott rizst csokival?

Az első lépéseknél nagy segítségemre volt a Táplálék Allergia Centrum ( www.taca.hu). Nagy hálával tartozom az egyik gimnáziumi osztálytársamnak azért, hogy erre a boltra rábukkantam. Ő már gyerekkora óta lisztérzékeny és az első hetekben tőle kértem tanácsot. Hála az égnek kiderült, hogy Debrecenben is van boltjuk így el tudtam menni személyesen vásárolni. Hatalmas élmény volt bemenni abba a picike boltba és elmerülni a hatalmas választékban. Volt ott minden mi szem-szájnak ingere, csak legyen az embernek pénze megfizetni. Aztán persze a nézelődés közben rájöttem, hogy sok esetben csak a márkát kell megfizetni.

A diéta elején nagyon sok pézt kellett arra költeni, hogy minden legyen otthon ami a főzéshez sütéshez kellhet. Az addigi fűszereket és egyéb alapanyagokat mindet ki kellet pakolnom a konyhából, szinte semmi nem maradhatott. Arról nem is beszélve, hogy az egész konyában nagytakarítást kellett csinálni és még az edények egy részét is ki kellett cserélni, hogy biztosan minden gluténmentes legyen.

Első és legfontosabb dolgomnak azt tekintettem, hogy végre egy finom kenyeret készíthessek, ami nem kerül vagyonokba. Erre nekem a Tápolálék Allergia Centrum (TAC) saját lisztje az Old Millers' Special univerzális lisztkeverék vált be (890 Ft/kg). A rajta található recepttel isteni kenyeret lehet sütni, kenyérsütő géppel is! Így egy kb. 400 g-os kenyér nagyjából 350 Ft-ból jön ki. Én ezt a receptet néha egy kis lenmagpehellyel fel szoktam turbózni és így nem olyan egyhangú mindig a kenyér.

A sikeres kenyérkészítés után pedig azt tűztem ki célul, hogy a lehető legtöbb ételt el tudjam készíteni olyan alapanyagokból, amik nem kerülnek sokba és nem kell érte országos túrát tenni, hogy beszerezzük őket :) És természetesen ezt nap mint nap megyosztom majd mindenkivel!

Csokis piskótatekercs

2014.04.03 18:34

A piskótatekercs egy olyan édesség amit mindenki szeret. Miért kellene kétféle édességet csinálni ha valaki lisztérzékeny a családban? Ez az édesség nagyon finom, mindenkinek ízleni fog, egyszerűen elkészíthető és olcsó!

Hozzávalók: Piskótához: 6 tojás, 10 csapott evőkanál cukor vagy édesítőszer, 10 evőkanál rizsliszt, 2 evőkanál étkezési keményítő, fél csomag sütőpor, 6 evőkanál hideg víz, Krémhez: 250g margarin, 1 csomag vaniliás pudingpor, 2 evőkanál natúr kakaópor, 6 csapott evőkanál cukor vagy édesítőszer, 4 dl tej

Elkészítés: A piskótát hagyományos módon készítjük el. A lisztet, az étkezési keményítőt és a sütőport alaposan összekeverjük, hogy ne maradjon csomós a keményítő miatt (ez lesz a száraz összetevőnk).  A 6 tojás sárgáját és fehérjét szétválasztjuk, a sárgáját kikeverjük az édesítőszerrel jó habosra. A fehérjét habverővel felverjük (minnél keményebb a hab annál jobb). A száraz összetevőtek amiket korábban összekevertünk beletesszük a sárgájához, elkeverjük, majd a végén beleforgatjuk a tojásfehérje felvert habját. A masszánkat kivajazott kilisztezett tepsibe öntjük, majd 200 fokon kb. 20 percig sütjük.

A megsült piskótánkat egy tiszta konyharuhára kiborítjuk, majd így forrón feltekerjük a konyharuha segítségével. A piskóta kicsit törni fog, de nem baj, mert a töréseket a krém úgy is el fogja majd fedni. így feltekert állapotban hűlni hagyjuk a piskótát.

Ezalatt a krémhez feltesszük melegedni a tej felét egy lábasban. A pudingport, a kakót és az édesítőt összekeverjük, majd a tej másik felével csomómentesre keverjük. Ha a tej megmelegedett, a kakós masszát beletöltjük a lábasba és folytonos kevergetés mellett sűrűre főzzük. Mikor már sűrű, beleolvasztjuk a margarint, kicsit összerottyantjuk és kész. Ezt is hűlni hagyjuk, hogy még sűrűsödjön. Közben néha megkeverhetjük (legyünk türelemmel, mert fontos, hogy jól kihűljön a krém, különben kifolyik és nem lehet a piskótába kenni rendesen). A kihűlt krémet az óvatosan kitekert piskótába kenjük, majd újból feltekerjük. A kimaradt krémmel bekenjük kívűlről is a süteményt, így elfedhetjük vele az esetleges hibákat :)

Fogyasztás előtt mindenképpen tegyük a sütit legalább 2-3 órára hűtőbe, hogy a krém megszilárduljon!

Pácolt oldalas krumplival

2014.03.26 19:35

Kedvelem az olyan ételeket amit egyszerűen elkészíthetünk és ha néhány apróságra odafigyelünk akkor gluténmentes. Ez ismét egy olyan étel amit az egész család fogyaszthat és el lehet felejteni a kétfelé főzést.

Hozzávalók: 1kg oldalas, 1-1,5 kg krumpli, 1-2 dl olaj, 1-1,5 teáskanál só, 2 teáskanál házi készítésű delikát (receptet lásd korábbi bejegyzésben), fél teáskanál bors, 1 teáskanál pirospaprika, 3 nagyobb gerezd fokhagyma

Elkészítés: Az oldalashoz páclevet készítünk: olajban elkeverjük a sót, borsot, paprikát, delikátot és ebben jól megforgatjuk az oldalasokat. Az olaj mennyisége annyi legyen, hogy az oldalasokat kb. félig ellepje (ez az oldalas mennyiségétől is függ). Ebben a lében több órán át hagyjuk állni a húst, de a legjobb, ha egy egész éjszakára a hűtőbe tesszük és másnap sütjük csak meg, mert az oldalas így nagyon jól átveszi az ízeket. (Az így elkészített oldalas nagyon hasonló ízű lesz, mint ha a boltban kapható kész oldalas fűszerrel fűszereztük volna.)

A pácolás után az oldalasokat az olaj egy részével (vagy egészével) beletesszük egy nagyobb tepsibe, majd ráaprítjuk a fokhagymát. Egy kevés vizet töltünk mellé (kb 1-1,5 dl-t), alufóliával lefedjük, majd 200-250 fokos sütőbe heyezzük. Fólia alatt addig sütjük a húst amíg meg nem puhul (ez kb. 1 óra). Ezt követően a karikákra vágott krumplit mellé helyezzük, sózzuk, majd még egy pici vizet töltünk alá ha szükséges. Alufóliával lefedve, így együtt sütjük még kb. 30-40 pecig, majd levesszük a fóliát, hogy elforrjon a fölösleges víz és megpiruljon a hús illetve a krumpli is. Ha az oldalas egyik oldala megpirult, fordítsuk meg és pirítsuk a másik oldalát is.

Összességében kb. 2 óra a sütési idő.

Tejberizs

2014.03.23 18:09

A rizs alap élelmiszer nem csak a gluténmentes táplálkozásban. A tejberisz egy olyan édesség amivel az egész családot le lehet venni a lábáról.

Hozzávalók (3 nagy adaghoz):

300g risz, 6 dl tej (én laktózmenteset használok), 5 dl víz, kb.1,5 teáskanál só, cukor vagy édesítő szer ízlés szerint (én nem szeretem túl édesen).

Elkészítés:

A rizst a vizes tejben feltesszük főzni. Csendesen rotyogtassuk, mert nagyon könnyen kifut. Forrás közben néha megkeverjük, hogy ne ragadjon le. Amikor már csak egy kicsi tejes víz van a rizsen akkor félrehúzzuk és fedő alatt készre pároljuk (kb. 10 perc).

A tálaláskor tehetünk a tetejére fahéjat, cukorral/édesítővel elkevert kakóport, vagy ki mit szeret. Ilyenkor is lehet még édesíteni, ha nem elég édes.

Házi delikát

2014.03.16 20:32

A boltban kapható ételízesítőknél nem lehetünk meggyőződve arról, miből is készült valójában. Én ezért már házilag készítem el az ételízesítőt és ezt használom az ételekhez. Nyár végén, amikor a legtöbb zöldségnek szezonja van, anyukámmal rászánunk egy délutánt és elkészítjük. Az íze más egy kicsit mint a boltban kapható, por ételízesítőké, de szerintem nagyon finom! És ami a legfontosabb, hogy biztosan nem tartalmaz mást csak zöldségeket!

Hozzávalók: 1 kg sárgarépa, ½ kg petrezselyem, 30 dkg zellergumó, 5 dkg petrezselyemzöld, 5 dkg zellerzöld, 30 dkg karalábé, 30 dkg káposzta, 30 dkg zöldpaprika, 65 dkg só
Elkészítés: Minden hozzávalót összeaprítunk, sóval összekeverünk, és egy éjszakán át állni hagyjuk, hogy a só teljesen elolvadjon, néha megkeverjük.
Kisebb üvegekbe tesszük, a levét pedig szétosztjuk, majd kupakkal lezárjuk. (célszerű a kupakok alá nejlont tenni)
(Kb. 16 tormás üveggel lesz - ez 2 dl-es) Nekem ez a mennyiség egy egész télre elegendő.

Amikor együtt a család igyekszünk olyan ételeket készíteni amit mindenki bátran megehet.

Kókuszgolyó

2014.03.13 13:42

Ez egy igen kedvelt klasszikus édesség, amely könnyen gluténmentessé tehető. Az alapja darált dió ezért nem tartozik a legolcsóbb édességek közé, de picit töményebb is, mint a hagyományos kekszes verzió, így nem lehet belőle olyan sokat egyszerre megenni (bár ezt embere válogatja). Mindenestre isteni finom, az egyszer biztos!

Hozzávalók (kb. 25 db golyóhoz):

20 dkg darált dió, 5 csapott evőkanál cukor/édestőszer, 2 dkg natúr kakópor (ez lehet kicsit kevesebb is, attól függően ki mennyire szereti kesernyésen, vagy milyen erős a kakaó íze), 5 dkg olvasztott vaj/margarin, 10 dkg baracklekvár (én diabetikusat használtam), 1 teáskanál rumaroma (ez lehet több is, ízlés szerint kóstolás után még lehet bele tenni), 2 csapott evőkanál kókuszreszelék + kb. 2 marék kókuszreszelék a megformázáshoz/meghengergetéshez

Elkészítés:

A felsorolt hozzávalókat jól összedolgozzuk egy fakanállal,  a masszából kis golyókat formálunk, majd kókuszreszelékben megforgatjuk. Legalább 1-2 órára hűtőbe tesszük, hogy megszilárduljanak.

A golyók közepébe tehetünk akár egy darabka egész diót, vagy valamilyen aszalt gyümölcsöt is.

Én nagyon szeretem azokat az ételeket ami a "bele minden vackot" alapján készül. Sokszor használom fel a már sürgősen elfogyasztandó élelmiszereket a hűtőből ilyen formában. Emellett nagy előnye, hogy gyorsan elkészíthető. A zöldbabos virslis rizs is így készült és nagyon finom.

Hozzávalók:

Egy csomag gluténmentes virsli (4-5 db), darált pritamin paprika (helyette lehet friss apróra vágott pirospaprika is), 2-3 evőkanál olaj, egy nagyobb csésze rizs, 2,5 csésze víz, egy jó nagy csipet aprított petrezselyem, 1 teáskanál ételízesítő (én a saját házi készítésű delikátomat használtam, lásd. fényképgaléria), 1 csapott kisebb teáskanál só,  40 dkg zöldbab, kb. 10-15 dkg sajt ( a mennyiség és a fajta ízléstől függő, én laktózmentes edámit használtam, de bármilyen lehet), 

Elkészítés:

Egy jénai tálba beleöntjük a csésze rizst és a zöldbabot (én fagyasztottat használtam és fagyasztva tettem bele), majd 2,5 csésze vízzel felöntjük. Hozzáteszünk egy teáskanál ételízesítőt, egy csipet aprított petrezselymet és 1 csapott kisebb teáskanál sót. majd fedő nélkül mikróban kb. 25 perc alatt, maximum fokozaton készre főzzök, közben néha megkeverjük (ha picit kemény marad sem baj, mert még ezt követően sütőbe tesszük). Amíg a rizs és a bab fő, felkarikázzuk a virslit és pritaminpaprikával olajon megpirítjuk (először a virslit süssük meg egy kicsit aztán tegyük csak rá a paprikát és süssük tovább, mert a paprika könnyen megég). Ha minden elkészült akkor a sült virslit hozzá keverjük a zöldbabos rizshez, a tetejére reszeljük a sajtot, majd előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt fedő nélkül megpirítjuk.

Mivel igen elfoglalt vagyok, nincs mindig időm nagy főzésekre általában csak hétvégén. Az rendszeres étkezésre viszont nagyon odafigyelek ezért még ha csak kevés időm van is, csinálok valamit másnapra. Erre tökéletesen megfelel a saját recept alapján készült salátám.

Hozzávalók:

Gluténmentes virsli és/vagy sonka (ebből az étvágyunknak megfelelő mennyiség kell, én sonkából kb. 10 dkg-ot, virsliből 2 db-ot szoktam), 1/4 jégsaláta, fél cékla, 1 sárgarépa és egyéb más zöldség ami akad otthon pl. uborka, paprika, paradicsom stb. (ez szezontól és ízléstől függ), kb. 2 evőkanál tejföl (én laktózmenteset használok a laktózintoleranciám miatt).

Elkészítés:

A virslit felaprítjuk és mikróban kb. 2 perc alatt gyorsan megsütjük (takarjuk le mert lehet pattogni fog). Ha sonkát használunk azt nem kell sütni, azt csak simán felaprítjuk és kész. Ezután felvágjuk zöldségeket (a répát, céklát lehet uborkagyalun is, így egyszerűbb). Ezután a virslit/sonkát, a zöldségket és a tejfölt összekeverjük egy tálban és már kész is. Én nem szoktam semmivel ízesíteni, de aki szereti szórhat rá egy kis borsot is. Egy kis edényben akár másnap magunkal is vihetjük és meg is van az ebédünk.  Elkészítése kb. 15 perc (zöldségpucolással együtt!), így akár reggel a fürdőszobára várakozás köznben is meg lehet csinálni :)

Én már kolbásszal, debrecenivel és parízerrel is csináltam, mind nagyon finom volt!

Szilvásgombóc

2014.03.08 15:18

A gluténmenes gombóc elkészítése nagy fejtörést okozott nekem, de sikerült kikísérleteznem egy finom receptet. Pont olyan ízélmény, mint a hagyományos, csak egy picit keményebb a tésztája.

Hozzávalók (kb. 15-20 darabhoz):

290 g meghámozott krumpli, 150 g fehér rizsliszt (ez lehet kicsit kevesebb is, a krumppli víztartalmátől függ), 1 db tojás, fél üveg szilvabefőtt, vagy 6 szem friss szilva, kb. 1 evőkanál cukor (vagy édesítőszer), pici fahéj, kb. 2-3 marék zsemlemorzsa (megmaradt házi készítésű kenyérből, összetörve, így sokkal olcsóbb!!)

 

Elkészítés:

A félbevágott szivákat lecsepegtetjük és fahéjas cukorban megforgatjuk. A krumplit apró kockákra vágjuk, majd megfőzzük sós vízben. A megfőtt krumplit leszűrjük, összetörjük, majd langyosra hűtjük. Hozzáadjuk a lisztet és a tojást, majd egy tálban jól formálható tésztát gyúrunk belőle. Ezt lisztezett gyúrótáblára tesszük majd elnyújtjuk (kb. fél cm vastagra). Ezután kis kockákra vagdossuk fel a tésztánkat (akkorára amekkorába a fél szikvákat bele tudjuk csomagolni, szilvanagyságtól függ). Nekem kisebb és nagyobb gombóckák is lettek.

Ha minden tésztát felhasználtunk és készen vannak a gombócaink akkor egy mélyebb lábasban sós vizet forralunk. Amíg felforr a víz, addig egy serpenyőben kevés olajon (kb 2-3 evőkanálnyi) halványbarnára pirítjuk a zsemlemorzsát. Amint ez kész, a gombócokat a már forrásban lévő vízbe helyezzük és kifőzzük. A gombócok kezdetben leülnek az edény aljára, majd feljönnek a víz tetejére. A feljövetel után még kb. 5 percig főzzük majd kiszedjük és egyből megforgatjuk a pirított zsemlemorzsában.

Íme a végeremény:

<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>